Biznis

Izbor 100 najvećih kompanija u BiH

Dodjela priznanja i panel diskusija 30. juna
Dodjela priznanja i panel diskusija 30. juna
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Izbor 100 najvećih kompanija u BiH- Privredna štampa d.o.o. i Poslovne novine ove godine organiziraju 29. izbor 100 najvećih kompanija u BiH. Panel diskusija pod nazivom „100 najvećih u BiH na putu ka Europskoj uniji“ i dodjela priznanja kompanijama koje su u 2015. godini ostvarile najbolje rezultate poslovanja, održat će se 30. lipnja/juna 2016. u Sarajevu, u Vanjskotrgovinskoj komori BiH, koja je i suorganizator ovog događaja, a što je najavljeno na konferenciji za novinare održanoj 11. svibnja/maja 2016. godine, u prostorijama VTKBiH u Sarajevu. Na konferenciji je svečano potpisan Ugovor o generalnom sponzorstvu sa kompanijom EuroExpress brza pošta. Ugovor su potpisali direktor Privredne štampe d.o.o. Almir Alispahić i generalni direktor EuroExpress-a Marinko Tomić.

Alena Ahmetspahić-Fočo, urednica Poslovnih novina rekla je da je specijalno izdanje Poslovnih novina „100 najvećih u BiH” u pripremi. I ove godine kao i proteklih, na rang-listama naći će se kompanije koje su predale završne račune Financijsko-informatičkoj agenciji (FIA) i Agenciji za posredničke, informatičke i financijske usluge (APIF), a podaci će se obraditi u suradnji sa kompanijom LRC d.o.o. iz Sarajeva, za sva pravna lica iz FBiH i RS-a.

Rangiranje je na bazi kategorizacije malih, srednjih i velikih poduzeća, po ukupnom prihodu, neto dobiti i izvozu kao i investicijama.

– Riječ je o vodećem poslovnom skupu u BiH koji je već godinama izuzetno medijski popraćen, a ove godine za one koji neće moći prisustvovati događaju, najavljujemo prijenos uživo (live streaming), rekla je urednica Poslovnih novina.

Doc.dr.sc. Bruno Bojić, predsjednik Vanjskotgovinske komore BiH obraćajući se medijima istakao je:
– Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine već duži niz godina podržava projekt “100 najvećih kompanija u BiH“, jedinstvenu manifestaciju u Bosni i Hercegovini koja promovira uspješno poslovanje bh. poduzeća i pozitivna kretanja u gospodarstvu. Od prošle godine, Vanjskotrgovinska komora BiH, kao asocijacija bh. privrede, aktivno se uključila u organizaciju i realizaciju ovog projekta. Cijeneći glas privrede, prošlogodišnju manifestaciju smo obogatili panel diskusijom o temi „100 najvećih u BiH u svjetlu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH Europskoj zajednici“.

S obzirom na pozitivne reakcije prisutnih, ali i šire javnostii, i ove godine bit će upriličen panel. Ovaj put, okupljeni privrednici i predstavnici vlasti diskutirati će o temi „100 najvećih u Bosni i Hercegovini na putu ka Europskoj uniji“.

Zašto baš ova tema?

– Europska unija definitivno je najznačajniji vanjskotrgovinski partner BiH po obimu razmjene sa 69,5%. Poslovnu 2015. godinu, iako tešku za mnoge gospodarstvenike, obilježili su pozitivni pomaci, posebno na njenom putu ka Europskoj uniji. Nadamo se da će na panelu biti odgovoreno na otvorena pitanja vezana za članstvo Bosne i Hercegovine u Uniji i promjene koje bh. gospodarstvenike očekuju, kako s aspekta prilagođavanja njihovog poslovanja, tako i sa aspekta širenja poslovanja i otvaranja novih tržišta. Vanjskotrgovinska komora BiH će, u skladu sa svojim nadležnostima, biti potpora poduzećima na njihovom putu ka Europskoj uniji.

Specijalni partner na obradi podataka već drugu godinu za redom je LRC d.o.o. a izvršni direktor Emil Kučković ovom prilikom je izjavio:

– Veliko mi je zadovoljstvo što ćemo i ove godine surađivati na projektu 100 najvećih u privredi BiH i uraditi rangiranje kompanija koje će biti urađeno na bazi kategorizacije malih, srednjih i velikih poduzeća definiranih Zakonom o računovodstvu i reviziji, a za koje su ključni kriteriji bili visina prihoda, prosječna vrijednost imovine i prosječan broj uposlenika. Za kategorizaciju po veličini kompanije će morati zadovoljiti najmanje dva od tri navedena uvjeta. Kao i u prethodnim godinama iz rang-listi ćemo brisati kompanije čija je djelatnost kockarnice i kladionice, te kompanije čiji su računi bili blokirani na dan kreiranja analize. LRC je u proteklom period predstavio i novi analitički softver koji omogućava detaljan uvid i praćenje bh. privrednog tržišta i koji olakšava strateško planiranje i upravljanje poslovanjem, te donošenje važnih odluka, kako u privatnom tako i u javnom sektoru. Upravo korištenjem ovog LRC-ovog analitičkog softvera ove godine ćemo predstaviti i detaljnu analizu poslovanja deset ključnih industrijskih grana za posljednje tri godine. Analiza će obuhvatiti podatke o ukupnom stanju u industrijskim granama, na bazi podatka iz bilansi stanja i uspjeha, te rang-liste 20 najuspješnijih kompanija u analiziranim djelatnostima.

Marinko Tomić, generalni direktor EuroExpress brze pošte i generalni sponzor projekta „100 najvećih u BiH“ pozdravio je prisutne predstavnike medija, te rekao:

– Hvala vam na odvojenom vremenu za ovaj događaj čiji se značaj i veličina svake godine kreću uzlaznom putanjom. Velika nam je čast i zadovoljstvo podržati ovogodišnji 29-ti izbor „100 najvećih kompanija u BiH“. Budući da se prvi put predstavljamo kao generalni sponzor manifestacije, dopustite mi da vam u par rečenica istaknem zašto smo se odlučili na ovaj korak. Duboko vjerujemo da bez međusobne sprege i suradnje privrednika i nositelja vlasti odnosno državnih organa nije moguće napredovati i kreirati okruženje za brži i lakši razvoj domaće ekonomije. Rast koji je kompanija EuroExpress napravila za osam godina postojanja rezultat je predanog rada i istrajavanja na visokom kvalitetu usluge. Kvaliteta je ono što povezuje sve trajne vrijednosti, a kvaliteta je također i glavno obilježje izbora „100 najvećih kompanija u BiH“.

Pored stalnog rasta koji iz godine u godinu bilježimo, osnovna karakteristika koja nas opisuje jeste da smo mi jedina 100% domaća kompanija koja svoj uspjeh zasniva na domaćem mladom i, velikim dijelom, obrazovanom kadru i snažno podržavamo, kad god je to moguće, princip „kupujmo domaće“ čime dodatno nastojimo pružiti svoj doprinos jačanju domaće privrede. Podrškom ovoj manifestaciji želimo prenijeti poruku da, iako živimo u neizvjesnim i izazovnim vremenima, ne trebamo nikada zaboraviti na domaće privrednike, na kvalitetu koja se može mjeriti i svjetskim standardima, a da je ova manifestacija centralni poslovni događaj na kojem se stiču i razmjenjuju korisna iskustva i znanja, dok se onim najboljima uručuju zaslužene nagrade. Iskoristit ću ukazanu mi čast i priliku da istaknem da je EuroExpress brza pošta još od rujna/septembra 2014. godine generalni zastupnik FedEx-a za BiH, svima dobro poznatog svjetskog lidera u oblasti transporta. Zašto je ovo važno? Jer smo sa tim partnerstvom proširili usluge prijevoza na 220 zemalja širom svijeta, i proširili oblast djelovanja na usluge izvoza-izvoza i špediterske usluge. Danas nudimo kompletnu uslugu prijevoza, uvoza, carinjenja i dostave, a u ovoj godini planirana su i dodatna tehničko-tehnološka unaprjeđenja. Današnji svijet je nemoguće zamisliti bez prijevoza dobara koji se 24 sata 365 dana u godini neprestano odvija manjim ili većim intenzitetom. Uz razmjenu infromacija transport se istaknuo kao neosporna potreba današnjeg čovjeka. Mi smo tu da ispunimo svoju zadaću i budemo najbolji izbor u oblasti transporta, a ko će biti najbolji među najboljim kompanijama u BiH, saznat ćemo zajedno 30. lipnja/juna, te vas i u ime kompanije EuroExpress brza pošta pozivam da dođete i budete dio manifestacije koju sa ponosom podržavamo. Hvala vam za pažnju.“

Mirsad Zaimović, generalni direktor BH Telecoma koji je zlatni sponzor „100 najvećih u BiH“ zbog iznenadnih obveza nije mogao prisustvovati konferenciji za medije, ali je u pismu podrške istaknuo:

– Korporativna društvena odgovornost u potpunosti je integrirana u dugoročnu strategiju BH Telecoma. Društveno odgovorno poslovanje čini sastavni dio poslovne prakse naše kompanije i dokazuje se svakodnevno posredstvom različitih aktivnosti kao što su donacije neprofitnim organizacijama, podržavanje sportskih, kulturnih, naučnih, obrazovnih, ekoloških i humanitarnih projekata i manifestacija kroz različite aranžmane za njihovu podršku. Podržavamo projekte za koje ocijenimo da su značajni i korisni za razvoj bh. društva, bilo za BiH u cjelini, bilo na lokalnom nivou. Posebno ulažemo u oblast humanitarnog rada, pokušavajući pomoći onima kojima je pomoć najpotrebnija, najčešće kroz podršku aktivnosti brojnih humanitarnih organizacija, ali i na druge načine. Jedan od projekata koji tradicionalno podržavamo je i godišnji izbor “100 najvećih kompanija u BiH” Poslovnih novina, jer smatramo da je taj projekt motivirajući za sve privrednike, kao i za bh. privredu u cjelini.

manager.baStrogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno