Zenica

VIDEO+FOTO: Zenički muftija Mevludin Dizdarević otvorio manifestaciju “Lastavica 2019”

Podijeli ovu vijest:

VIDEO+FOTO: Zenički muftija Mevludin Dizdarević otvorio manifestaciju “Lastavica 2019” – Vjersko-kulturna i sportska manifestacija “Lastavica 2019“ u organizaciji Muftijstva zeničkog, počela je današnjom pres-konferencijom u atriju Medžlisa Islamske zajednice Zenica, a završit će se u nedjelju, 4. augusta vjerskim programom na Lastavičkom platou, na tromeđi Grada Zenica te općina Kakanj i Zavidovići.

Muftija Mevludin ef. Dizdarević, koji je i otvorio ovogodišnju manifestaciju, naglasio je kako je Lastavica jedno od najznačajnijih dovišta u Bosni i Hercegovini, koje ima svoj duhovni, kulturološki i historijski, iznimno značajan aspekt.

-Ovo je jedno od najstarijih zborišta i dovištva u BiH i u tom pogledu ono je posebno specifično – istakao je muftija Dizdarević, koji je dodao kako su se potrudili da organiziraju lijep i kvalitativno drugačiji program.

PROČITAJTE I:   MIZ Zenica: Savjetovalište za brak i porodicu u novim prostorijama

U džematu Seoci sutra će biti organiziran Omladinski mevlud, u četvrtak u Medžlisu IZ Zenica bit će organizirana promocija “Zbornika radova o Ilhamiji Žepčaku“, u petak u Ensar džamiji u Zenici bit će održana i hutba, koju će govoriti glavni imam MIZ Kakanj Sulejman ef. Čeliković, a u ostalim džematima u Zenici bit će održana zajednička hutba o praktičnim aspektima ponašanja na Lastavici.

-S obzirom da se na Lastavici dešavaju neke stvari, koje sa aspekta islamskog tradicijskog značenja nisu u skladu s našim nazorima, cilj hutbe je da polahko intenziviramo priču o jednom vjerodostojnijem iskustvu Lastavice – upozorio je muftija Dizdarević.

U petak navečer u Tvrđavi Vranduk bit će održana Večer K’urana, na kojoj će gosti biti najznačajniji učači iz Muftijstva zeničkog, a predavanje će održati direktor Medrese u Visokom mr. Dženad Hodžić.

PROČITAJTE I:   OMS ZENICA: Komemorativni skup povodom Dana sjećanja na žrtve Holokausta

U subotu, na platou Lastavica, nakon akšam namaza prigodan program će održati hor imama MIZ Zenica, a zatim i predavanje profesor Mustafa Spahić-Mujki. Centralno predavanje na vjerskom programu u nedjelju održat će muftija sarajevski prof. dr. Enes Ljevaković.

Sportske aktivnosti na Lastavici bit će uobičajena takmičenja u natezanju konopca, bacanju kamena s ramena, skoku u dalj iz mjesta te trci u vrećama.

-Održava se i malonogometni turnir, u organizaciji MZ Radinovići – najavio je predsjednik Medžlisa Islamske zajednica Zenica Muhamed Begagić.

Predsjednica BZK “Preporod“ Zenica Amna Sofić najavila je kako su sekcije tog društva spremile program “Priča o Bosni”.

-Ove smo se godine odlučili da program izvedemo na Lastavici, nakon podne namaza – kazala je Sofić.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010