Zenica

VIDEO+FOTO: Zenički Hotel Internacional, mjesto u kojem je stalo vrijeme, ali nije otkucana posljednja klapa

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Hotel Internacional bio je jedan od najpoznatijih zeničkih hotela, regionalno poznat, a u njemu je prije nekoliko dana pala posljednja klapa filma Dine Mustafića. Hotel u kojem je vrijeme stalo svi su uvjereni da još nije dobio svoju posljednju klapu.

Smješten u najljepšem dijelu Zenice, s jedne strane pogled prema stadionu Bilino Polje, a s druge strane prema Kamberovića polju i zelenilu koje je Zenici spas od ljetnih vručina i vreline asfalta. Arhitekta je čuveni Slobodan Jovandić koji je projektovao i zeničku Lamelu.

Napravljen je za potrebe Željezare i Rudnika mrkog uglja Zenica, a prilikom svog otvaranjao imao je B kategoriju hotela što ga je svrstavalo u najbolji hotel centralne Bosne. Krajem 1977. godine kada je pušten rad, slično vrijeme kada je otvoren i hotel Rudar, Internacional je imao klime, saune i brojne druge sadržaje kojima se mogao pohvaliti.

Na svakom spratu bile su smještene konferencijske sale, a ono s čime će se svi Zeničani složiti, i danas ima najljepši restoran smješten na vrhu hotela.

Nažalost, priča o uspješnosti Hotela Internacional koji je u vlasništvu Željezare Zenica ugasila se prije nekoliko godina kada je Željezara Zenica otišla u stečaj i kada je započela prodaja imovine.

Arhitektonski biser od tada do danas nije dobio svog kupca koji bi mu vratio život. Posla ima i previše, sve što vrijeme odmiče, tako i hotel više propada, iako je prema mišljenju mnogih hotel koji može biti uspješan.

Za imovinu Hotela Internacional zainteresovani su bili mnogi. Od investitora iz Kuvajta do domaćih privrednika. Međutim, hotel Internacional na prvoj prodaji po cijeni od 9,18 miliona KM nije bio nikome zanimljiv.

Stečajni upravnik Željezare Zenica uskoro će dobiti i novu procjenu sudskog vještaka koji će odlučiti koja je to vrijednost hotela s obzirom da je prva prodaja bila bila 2018. godine te da je zub vremena još više naštetio ovom arhitektonskom biseru.

Svi su uvjereni da će cijena biti povoljnija te da će hotel Internacional uskoro imati kupca koji će u njega morati investirati još novca kako bi ga osposobio i pustio u rad.

Priča o Hotelu Internacional još nije završena, posljednja njeogova klapa nije otkucana niti je vrijeme zauvijek stalo.

Autor: E.Mehić



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno