Ljudi

VIDEO+FOTO: Zeničaninu Jasminu Blicku Hadžiću drugo mjesto i Posebno priznanje na izboru Najbolje sportske fotografije u BiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

VIDEO+FOTO: Zeničaninu Jasminu Blicku Hadžiću drugo mjesto i Posebno priznanje na izboru Najbolje sportske fotografije u BiH – Na današnjem Izboru najbolje sportske fotografije u Bosni i Hercegovini ˝Tomislav Trojak˝, koji se održao u Bosanskom kulturnom centru Tuzlanskog kantona u Tuzli, pobjedničkom fotografijom proglašeno je djelo ˝Deda˝ banjalučkog autora Aleksandra Čavića.

Drugo mjesto i posebno priznanje dodijeljeno je Jasminu Hadžiću iz Zenice za rad ˝Džekson pogađa˝, koji je nastao na stadionu Grbavica, kada je Edin Džeko postigao gol na utakmici sa Sjevernom Irskom za pobjedu Bosne i Hercegovine.

Treće mjesto podijelili su Jelena Đurđević iz Banjaluke, koja se takmičila sa fotografijom snimljenom tokom utrke dajak čamaca i Goran Lončar iz Tuzle, koji je prilikom takmičenja u ritmičkoj gimnastici snimio fotografiju ˝Obruč i ja˝.

˝Na ovoj fotografiji, koju sam snimio na Banjalučkom polumaratonu prošle godine, zabilježen je trenutak kada je jedan stariji gospodin istrčao rutu od 21 kilometar u roku od tri sata i 20 minuta. Na njoj se vidi radost učesnika i svih prisutnih koji su ga dočekali na cilju. Sportska fotografija je trenutak za koji nikada ne znamo kada će naići. Osim opreme, bitno je procijeniti i mjesto sa kojeg se fotografiše. Vidio sam ovog starijeg gospodina kako trči i čekao sam ga više od tri sata dok nije završio polumaraton˝, izjavio je Čavić.

Izbor najbolje sportske fotografije u Bosni i Hercegovini ˝Tomislav Trojak˝ organizuje Udruženje građana ˝Centar kreativnih aktivnosti˝ iz Tuzle. Inače, Trojak, koji je bio istaknuti bh. fotograf, preminuo je 2015. godine, a tokom svoje bogate karijere pratio je skoro sva dešavanja u Tuzli i ovom dijelu Bosne i Hercegovine. Najviše je volio sportku fotografiju, a naročio je bio ponosan na one koje je snimio tokom 14. Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, kao i 1989. godine u Firenci, kada su košarkašice tuzlanskog ˝Jedinstva˝ postale evropske prvakinje.

˝Osim što je cilj manifestacije da se Tomislav Trojak ne zaboravi, nastojimo sportskoj fotografiji dati mjesto koje joj pripada. Trenuci sa sportskih terena dragocjeni su nakon određenog perioda. Blago koje danas predstavljaju Trojakove fotografije, za deceniju-dvije bit će one koje su snimljene danas˝, naveo je Nedim Salaharević, predsjednik ˝Centra kreativnih aktivnosti˝.

Stručni žiri u sastavu mr. Robert Andrejaš, Nedim Ćudić i Ahmet Bajrić ocijenjivao je 40 radova pristiglih na konkurs, a Andrejaš tvrdi da su bh. fotoreporteri koji se bave i sportskom fotografijom odlični.

˝Velika sreća za ovu izložbu je to što imamo presjek svih sportova, a u izboru učestvuju odlični bh. fotoreporteri. Bosanska fotografija dosta visoko kotira u polju sportske fotografije, bez obzira na niži kvalitet opreme kojom raspolažu naši fotografi. Ukoliko bismo bili ravnopravni po opremi, mislim da bismo bili nedostižni˝, izjavio je Andrejaš.

Igor Trojak, sin pokojnog Tomislava Trojaka, zahvalio se svima koji su pomogli održavanje ove manifestacije.

Izložba se nakon današnjeg proglašenja prenosi u Sportski, kulturni, privredni centar ˝Mejdan˝, mjesto gdje je Trojak gotovo svakodnevno boravio i radio.

Održavanje Izbora najbolje sportske fotografije u Bosni i Hercegovini ˝Tomislav Trojak˝ za 2018. godinu omogućili su: Ministarstvo za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona, Turistička zajednica Tuzlanskog kantona, Inproz d.o.o. Tuzla, Solana d. d. Tuzla, Deling Invest, Sportski savez Grada Tuzle, Pekara Kabil, slastičarne Iljazović i Rušidović, KK Jedinstvo Piemonte, Piemonte d.o.o. i Sportski, kulturni i privredni centar ˝Mejdan˝ i Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona.

Press tim CKA



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno