Zenica

VIDEO+FOTO: Zeničani o Smetovima, budućnosti, izletištu, zaštićenoj zoni…

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

VIDEO+FOTO: Zeničani o Smetovima, budućnosti, izletištu, zaštićenoj zoni… – Forum građana Zenice u saradnji sa 15 udruženja, klubova i društava iz Zenice organizovao je danas u Zenici Okrugli u prostorijama Privredne komore ZDK na temu Smetova kao zeničkog izletišta jučer, danas, ali najvažnije – u skoroj budućnosti.

Izletište Smetovi su od Zenice udaljeni oo osam kilometara i najbliže je mjesto gdje Zeničani u periodu zagađenja zraka u gradu mogu disati punim plućima što im daje poseban značaj.

O Smetovima i potencijalima ove lokacije za Zenicablog govore Vladimir Franjić iz Foruma građana Zenice, Samir Lemeš – prvi čovjek Eko foruma, Sanja Renić – predsjedavajuća Gradskog vijeća Zenica, Edin Durmo – osnivač Kluba SCORPIO, te privrednik Mladen Perić, direktor i vlasnik kompanije “Pero”.

Daleke 1984. godine urađen je regulacioni plan „Rekreaciono – sportski centar Smetovi – Zenica“. Izgradnja sportsko–rekreacionog centra Smetovi bila je predviđena Srednjoročnim planom razvoja za period 1985-1990. Prema ovom planu, na području Smetova trebali su biti izgrađeni razni sadržaji, ali vrlo malo je toga urađeno. U nekoliko navrata u proteklom period se ponovo pričalo o Smetovima, ali je sve ostalo na priči. Po Srategiji razvoja općine Zenica usvojenoj 2011. u periodu 2012-2013 predviđena je “Izrada plana upravljanja rekreacinim područjem Smetovi” za čiju je izradu bila zadužena Općina Zenica, pa i to nije urađeno.

Ovaj tematski okrugli je organizovan s namjerom da se konačno pokrenu neophodne aktivnosti da se Smetovima da potreban značaj, te da se dovedu u funkciju koja će zadovoljavati potrebne građana Zenice, a i šire,

U sklopu priprema za ovaj sastanak Forum građana Zenice je obavio razgovore sa predstavnicima resornih gradskih službi, javnih preduzeća koja imaju vezu sa Smetovima, raznim udruženjima, klubovima i društvima, te drugim zainteresiranim pojedincima za trenutno stanje i budući razvoj Smetova.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno