Ljudi

VIDEO+FOTO: Željko Bebek čestitao danas Zeničanki Selmi iz “Dugmetove” pjesme 90. rođendan

VIDEO+FOTO: Željko Bebek čestitao danas Zeničanki Selmi iz “Dugmetove” pjesme 90. rođendan – Krajem četrdesetih godina prošlog stoljeća, Selma odlazi do Željezničke stanice, a Vlado Dijak joj nosi kofer. „Pošto njen je lično, ja i taj kofer volim“, nastaju stihovi, a zatim i kultna pjesma Selma, čija protagonostica je danas obilježila svoj 90. rođendan. Selma decenijama živi u Zagrebu, a često je posjećuje pjevač koji o njoj pjeva već više od 40 godina – Željko Bebek.

-Vladu sam srela u Butmiru 1945. na jednom aeromitingu i stalno me je pogledavao. Odmah se zainteresirao za mene. Nakon toga smo se sretali na korzu u Sarajevu. Vikendima sam često putovala kući u Zenicu i jednom me je Vlado sreo na Željezničkoj stanici i nosio mi kofer. Pomogao mi je da uđem u vlak u kojem je prozor bio slupan i onda mi je rekao: „Selma, ne naginji se kroz prozor“ – ispričala je svojedobno Selma Borić o nastanku pjesme.

Pjesmu je čula tek 1975. kada je nakon koncerta prišla Bregoviću i rekla: „Ja sam ta Selma!“.  Autorsko djelo Vlade Dijaka iz 1949., koje je zahvaljujući Goranu Bregoviću postao jedan od najvećih jugoslavenskih hitova pjeva se i danas na koncertima diljem regije, a svaki novi susret danas 90-godišnje Selme i pjevača Željka Bebeka izaziva posebne emocije. Sa suprugom Ružicom rado svrati do Selme u njezin zagrebački dom.

-Susreti s njom su uvijek prepuni emocija. Ona je danas prekrasna baka za koju me veže ista pjesma više od 40 godina. Zvao sam je na koncert za Dan žena u Cibonu, ali zdravlje je nije poslužilo – priča muzičar čija je Selma bila gošća u prvom redu na koncertu u Lisinskom prije četiri godine.

Pogledajte video emotivnog ranijeg susreta u programu HRT-a

PODSJEĆAMO, SELMA BORIĆ JE ZENIČANKA, KĆERKA POZNATOG DR.ABDULAZIZA ASKA BORIĆA, O NJOJ SMO JOŠ 2012. PISALI NA OVOM LINKU

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem