Zenica

VIDEO+FOTO: Zavod za bolesti ovisnosti ZDK prva akreditovana ustanova ove vrste u FBiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

VIDEO+FOTO: Zavod za bolesti ovisnosti ZDK prva akreditovana ustanova ove vrste u FBiH – Zavod za bolesti ovisnosti ZDK je i zvanično prva ustanova ovog tipa, koja je dobila akreditaciju za kvalitet i sigurnost u zdravstvu od strane federalne Agencije AKAZ.

U prisustvu kantonalnog premijera Miralema Galijaševića, Melika Mercvajler iz AKAZ-a je uručila akreditacijske instrumente direktoru zavoda prim. dr.sci. Amiru Čustoviću. Zavod za bolesti ovisnosti Zeničko-dobojskog kantona je specijalizovana zdravstvena ustanova za pružanje usluga iz oblasti prevencije i istraživanja ovisnosti, tretmana i rehabilitacije ovisnika. U svom radu primjenjuje savremene metode u ambulantnim i stacionarnim uslovima, uz kontinuirano stručno unapređivanje, a u cilju poboljšanja i unapređenja kvalitete života stanovništva na području Zeničko-dobojskog kantona.

Ova zdravstvena ustanova je spremno ušla u postupak akreditacije koji je provela Agencija za kvalitet i akreditaciju u FBiH (AKAZ).

Vrijedno radeći na planu uvođenja i jačanja sistema sigurnosti i kvaliteta u periodu od, gotovo, dvije godine, Zavod je dostigao status akreditirane zdravstvene ustanove što jasno govori o opredjeljenosti svih relevantnih aktera da ostvare i svoju viziju, to jest da postanu: „… ustanova koja će svojim stručnim i profesionalnim pristupom prevenciji i istraživanju, tretmanu i rehabilitaciji ovisnosti prevazići kantonalne i entitetske okvire i postati regionalni centar za bolesti ovisnosti.“

Premijer Galijašević je čestitao direktoru Zavoda, te podržao rad Zavoda naglašavajući stalnu predanost svim zdravstvenim ustanovama iz ovog kantona. Prepoznavajući vrijednost napora zeničkih zdravstvenih radnika, Mercvajler je predala akreditaciju direktoru, te iskazala čestitke za uspjeh naglašavajući da je “postizanje prestižnog rezultata akreditacije vijest koja raduje sve njihove korisnike ali i građane – pacijente u cijeloj FBiH”.

-Ovo je dostignuće koje odašilje i jasnu poruku da ozbiljan rad mora biti sadržan i prepoznat sistemski, na nivou tačno određenih, standardiziranih vrijednosti. Tek danas, kada je zvanično federalno tijelo – AKAZ, na propisani način, nesporno utvrdilo stanje sigurnosti i kvaliteta u vašoj ustanovi, vi imate institucionalnu potvrdu kvaliteta ali i obavezu stalnog unapređenja. Koristim ovu svečanu priliku da sa ovog mjesta pozovem i sve ostale odgovorne osobe i aktere da, ako to kojim slučajem već do sada nisu, na planu sistema sigurnosti i kvaliteta, čim prije započnu propisani postupak sertifikacije, a po mogućnosti i akreditacije kako bismo ojačali naše zdravstvo i omogućili pacijentima optimalne standarde sigurnosti i kvaliteta širom FBiH, rekla je Mercvajler.

Direktor Zavoda, se zahvalio gošći iz Sarajeva, te podvukao opredijeljenost za stalni napredak naglasivši:

-Radimo na četiri nivoa – za pacijente, za zdravstvene radnike, na planu ostvarenja materijalnih preduslova, i na planu aktivnog rada u zajednici. Za sve to neophodno je koristiti najsavremenije metode i sarađivati sa svim institucijama i pojedincima koji nam u tome mogu pomoći. Naša saradnja sa Agencijom za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu u FBiH, pored obaveze, predstavlja i ostvarenje našeg opredjeljenja da ponudimo – najviše što možemo. Akreditacija kaže da smo na dobrom putu da to i ostvarimo. Said Š./video+foto: ZB



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno