Zenica

VIDEO+FOTO: Vlada ZDK i Sindikat ljekara i stomatologa dogovorili Kolektivni ugovor za 2018., slijedi prekid štrajka

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

VIDEO+FOTO: Vlada ZDK i Sindikat ljekara i stomatologa dogovorili Kolektivni ugovor za 2018., slijedi prekid štrajka – Premijer Zeničko – dobojskog kantona Miralem Galijašević i predsjednik kantonalnog granskog Sindikata doktora medicine i stomatologije Haris Husremović potpisali su danas Sporazum o usaglašenom tekstu Kolektivnog ugovora za ovu oblast.

– Što se tiče Vlade, više nema nijednog razloga za nastavak štrajka. Već sutra dokument će razmatrati Vlada, a onda slijedi potpisivanje Kolektivnog ugovora za 2018., izjavio je premijer Galijašević.

On je naglasio da će ljekarima biti uvećan koeficijent i to etapno, počev od januara naredne godine. Za ispunjenje zahtjeva Sindikata doktora medicine i stomatologije, prema novom kolektivnom ugovoru, trebat će osigurati 5,2 miliona KM, i to putem sredstava iz doprinosa Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK za narednu godinu.

Pogledajte video u trajanju od 18 minuta sa izjavama svih aktera i činom potpisivanja:

Predsjednik sindikata Haris Husremović izrazio je zadovoljstvo potpisivanjem sporazuma, te istakao da će Štrajkački odbor vjerovatno danas ili tokom sedmice donijeti odluku o prekidu štrajka.

Premijer Galijašević izrazio je očekivanje da će do kraja ove godine biti okončani i pregovori sa Nezavisnim strukovnim sindikatom radnika zaposlenih u zdravstvu oko potpisivanja novog kolektivnog ugovora.

-Njihovi zahtjevi su finansijski puno veći, jer ih je znatno više, ali se ipak nadam postizanju dogovora, kazao je Galijašević.

No ostaju za rješavanje drugi problemi u sistemu zdravstva, prije svega definisanje prava upravljanja zdravstvenim ustanovama-domovima zdravlja, čiji su osnivači općine. O ovom pitanju svoju riječ moraju dati općinska vijeća pri čemu je Vlada odlučna da ima učešće u imenovanjima upravnih odbora i menadžmenata, kao i provjeri utroška sredstava od doprinosa za zdravstvo, kazao je Galijašević.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno