Zenica

VIDEO+FOTO: Više stotina rudara danas u Zenici poručilo: Bando, nemamo šta izgubiti!

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Više stotina rudara iz cijele Federacije Bosne i Hercegovine okupilo se danas u Zenici kako bi iskazali podršku zeničkim rudarima koji zbog blokiranog računa, čiju deblokadu ne želi izvršiti Gradska uprava Zenice, još nisu primili februarsku plaću i tople obroke.

Rudari su se okupili ispred pogona Stara jama odakle su mirnom šetnjom krenuli ka zgradi Gradske uprave Zenica gdje su od gradonačelnika Fuada Kasumovića tražili sastanak do kojeg nije došlo.

Naime, račun rudnika je blokiran zbog KGZ naknade. Iako je rudnik uplatio glavnicu, svakog mjeseca se račun rudnika blokira zbog kamata koje Gradska uprava Zenice ne želi otpisati. Do prije mjesec dana Kasumović je zauzvrat tražio Hotel Rudar koji je prodan prije nekoliko dana, a rudarima već 13 dana račun nije deblokiran.

Sinan Husić, predsjednik Sindikata rudnika FBIH, danas je u obraćanju kazao da nisu uspjeli danas s Kasumovićem održati sastanak iako je ne tako davno bio veoma često gost RMU Zenica iz određenih razloga.

“To mu je tada trebalo. Sutra ćemo od 7 do 8 sati održati jednosatni štrajk upozorenja zbog ove problematike u RMU Zenica ako ne vidimo da se dešavaju ozbiljni pomaci po pitanju ove problematike. Realno je očekivati da ćemo imati generalni štrajk i radnici iz drugih rudnika neće ostaviti zeničke radnike”, kazao je Husić te dodao da zadnje dvije godine svaki mjesec strijepe za plaće koje ovise od blokade računa.

Kazao je i da će, ako se ne riješi problem, jednog jutra u Zenici osvanuti 6.000 rudara iz cijele Federacije BiH, a ne samo nekoliko stotina koliko ih je danas u Zenici bilo kao mala podrška.

Elvedin Avdić, predsjednik Sindikata RMU Zenica, je kazao da rudari nemaju šta izgubiti i da mogu izgubiti samo oni koji su ih doveli pred zgradu Gradske uprav Zenica te da će sigurno izgubiti.

Rudari su poručili i da je, kada mu je trebalo, Kasumović zvao rudare i molio da se glasa za njega, a da danas, nema vremena da riješi njihove probleme. Također, kazali su i da je jednaka odgovornost na Elektroprivredi BiH, Upravi rudnika, ali i Gradskoj upravi Zenica.

Na kraju Husić je kazao da su dobili informaciju da je Kasumović na godišnjem, a Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata rudnika Kreka, je kazao da je sramotno da nema zamjenika koji bi izašao i razgovarao sa rudarima koji moraju na ovaj način otimati svoje plaće.

Rudari su se nakon protesta ispred zgrade Gradske uprave Zenica uputili ispred pogona Stara jama gdje su dogovorili dalje aktivnosti, a koje počinju sutra u 7 sati štrajkom upozorenja dok je Husić Kasumoviću poručio da je odgovoran za sve ono što se bude dešavalo narednih dana.

Autor: E.Mehić/klix.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno