Zenica

VIDEO+FOTO: Usaglašeni stavovi sindikata i Vlade: ljekarima i stomatolozima veće plaće

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ljekari i stomatolozi u Zeničko-dobojskom kantonu imat će u narednih godinu dana, kroz tri faze, plaću veću za oko 30 posto, odlučeno je danas na sastanku Vlade ZDK i Strukovnog sindikata ljekara i stomatologa ovog kantona, za što će iz fonda biti osigurano oko 5, 4 miliona KM.

– Danas je usaglašen kolektivni ugovor ljekara i stomatologa Zeničko-dobojskog kantona. S radošću moram kazati da smo usaglasili ovaj kolektivni ugovor koji je prvi i jedini u Federaciji Bosne i Hercegovine. Zahvaljujem se članovima sindikata na izvrsnoj saradnji koja je rezultirala ovim dogovorom. Mi iz Vlade smatrali smo da kroz jedan model i povećanje plaća ljekarima dovedemo te plaće na jedan nivo koji to zaslužuju, te da učinimo da tu ostanu ljekari koji su htjeli tražiti posao van naše zemlje – kazao je Miralem Galijašević, premijer Zeničko-dobojskog kantona.

Ministar zdravstva ZDK Dragoljub Brenjo zahvalio se Vladi na ovoj odluci, te saradnicima na dobro odrađenom poslu.

– Mi smo ove pregovore počeli 21.02. na federalnom nivou, ti pregovori su zapeli i dogovoreno je da idemo na nivo kantona. Mi smo dali vrlo dobar prijedlog s obzirom na nedostajuća sredstva i situaciju u zdravstvu te smo napravili jednu dinamiku povećanja plaća i došli smo do kvalitetnog riješenja – kazao je Brenjo.

Predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije Haris Husremović kazao je kako apeluje i na druge kantone da usvoje ovaj model, te da je izuzetno zadovoljan odlukom Vlade ZDK.

Ostaju još proceduralno-pravne stvari da se riješe na Vladi i da konačno ugovor bude potpisan, a kako se nadaju iz sindikata to bi trebalo biti završeno u roku od mjesec dana.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno