Biznis

VIDEO+FOTO: U hotelu “Zenica” u petak ujutro Ceremonija otvaranja građevinskih radova za izgradnju Toplane Zenica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U petak, 28.02.2020. godine u 10:30 sati u hotelu “Zenica” će biti održana Ceremonija otvaranja građevinskih radova za izgradnju Toplane Zenica. Nakon što je 1. oktobra prošle godine položen kamen temeljac i službeno će započeti radovi na realizaciji historijskog projekta za građane Zenice.

Projekt Toplana Zenica je pokrenut od strane ArcelorMittala Zenica, d.o.o. i Grada Zenica zajedno sa finskim partnerima KPA Unicon Oy i Finski fond za industrijsku saradnju u svrhu pružanja pouzdanog grijanja i ostvarivanja značajnog poboljšanja zaštite okoliša za građane Zenice.

Ukupna vrijednost ovog projekta je oko 53 miliona eura, od toga 41 milion eura su kreditna sredstva obezbijeđena od strane EBRD-a, a kredit je osiguran garancijom koju u potpunosti obezbjeđuje ArcelorMittal Grupa. Preostalih 12 miliona eura će biti obezbijeđeno direktnim ulaganjem partnera u zajedničkoj kompaniji.

Projekt izgradnje nove toplane podrazumijeva konstrukciju novih kotlova  odnosno skrubera i elektroduvaljke te popravku postojeće opreme Energetike. Izgradit će se nova tri kotla od 50 t/h i koristiti plinovi koji se generiraju u toku tehnološkog procesa ArcelorMittal Zenica, tj. koksni i visokopećni plin. Proizvedena energija će se koristiti za tehnološke potrebe ArcelorMittal Zenica, obezbijeđenje grijanja gradu Zenici, kao i proizvodnju električne energije.

Omjer vlasničkih udjela u zajedničkoj kompaniji “Toplana Zenica d.o.o.”, je 50% u korist ArcelorMittala, 20% u korist Grada Zenica i po 15% za finske partnere KPA Unicon i FinnFund.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno