Kultura

VIDEO+FOTO: Svi naši Zmajevi – izložba sportske karikature i ilustracija Zdravka Cvjetkovića u Muzeju Grada Zenice

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

VIDEO+FOTO: Svi naši Zmajevi – izložba sportske karikature i ilustracija Zdravka Cvjetkovića u Muzeju Grada Zenice – U Muzeju Grada Zenica u nedjelju, 9. septembra, će biti otvorena izložba “Svi naši Zmajevi”. Zenicablog je uživo prenosio uvodne kratke govore direktora Muzeja Adnadina Jašarevića i autora Zdravka Cvjetkovića. Pogledajte.

Radi se o prvoj samostalnoj izložbi sportskih karikatura i ilustracija Zdravka Cvjetkovića. One su nastale u proteklih sedam godina.

-Sve je počelo kao zabava i podrška našoj nogometnoj reprezentaciji na socijalnim mrežama tokom kvalifikacija za EURO 2012. Nakon par skica i karikatura i odličnog odziva nastavio sam prije svake bitnije utakmice da radim karikature kao osvrt na stanje u reprezentaciji. Mnogi portali i FB stranice su dijelili i objavljivali priče o karikaturama, te se time doprinosilo euforiji prije utakmice. Broj karikatura trenutno prelazi 50, što je bilo dobra osnova za jednu ozbiljniju izložbu, rekao nam je Zdravko.

Zdravko Cvjetković je rođen 1985. godine u Zenici, gdje završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je slikarstvo na nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu. Bavi se animacijom, ilustracijom, karakter/koncept dizajnom, karikaturom i stripom. U BiH i inostranstvu je radio na nekoliko kratkih animiranih filmova, jednom dugometražnom animiranom filmu, kao artist na mobilnim aplikacijama za djecu, ilustrovao je nekoliko dječijih knjiga i bojanki i objavljivao radove u više zemalja svijeta. Učestvovao je na više grupnih izložbi u zemlji i svijetu, a ova u Zenici je prva njegova samostalna. Trenutno završava master studij na odsjeku za grafički dizajnu ALU u Sarajevu, gdje živi sa suprugom Sabinom. 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno