Naše

VIDEO+FOTO: svečanost povodom 125 godina proizvodnje čelika u Zenici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

VIDEO+FOTO: svečanost povodom 125 godina proizvodnje čelika u Zenici – Večeras je obilježeno 125 godina proizvodnje čelika u Zenici. Skup, u organizaciji britansko-indijske kompanije ArcelorMittal, koja je već trinaest godina vlasnik zeničke Željezare, prvi je u nizu programa kojima će biti obilježen ovaj jedinstveni jubilej, veliki i istorijski čak i u međunarodnim okvirima.

Povodom ovog jubileja u upravnoj zgradi AMZ priređena je i jedinstvena izložba originalnih dokumenata i predmeta koji govore o istoriji proizvodnje čelika u Zenici. Dio izložbe večeras se mogao vidjeti i u okviru večerašnje svečanosti.

O Željezari, istoriji, vezanosti za grad i značaju za cijelu BiH, večeras su govorili svi koji nešto znače u političkom i javnom životu.

Prisutnima su se obratili generalni direktor kompanije ArcelorMittal u Zenici Biju Nair, direktori kompanija iz Mittalove grupacije u Evropi, gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević, premijer Federacije BiH Fadil Novalić i indijski ambasador u BiH Rahul Chhabra.

Javnosti je premijerno predstavljen promotivni film o kompaniji ArcelorMittal kroz devet godina razvoja njenih projekata u Zenici, od pokretanja integralne poizvodnje sredinom 2008., nakon više godina zastoja, do današnjih dana.

– Za stanovnike Zenice život bez Željezare nema smisla, – ustvrdio je u svom obraćanju prisutnima Biju Nair, generalni direktor ArcelorMittala u Zenici, najavivši da ova kompanija već ima poslovne planove za narednih 15 godina, zajednička ulaganja Grada i kompanije u pogon Energetike i pokretanje novih projekata u pogonu Visoke peći.

– Mi živimo uz našu Željezaru, ali je stanje u državi takvo da od toga Zeničani imaju najmanje koristi, – istakao je ovom prilikom gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović. Naglasivši kako je za Grad značajno da kompaniji osigura prijateljsko poslovno okruženje, s obzirom da se radi o najvećem zeničkom investitoru, od uprave i direktora ArcelorMittala za Evropu zatražio je da poslove vezane za zeničku kompaniju, povjeravaju domaćim firmama. – Mi ne očekujemo cvijeće iz dimnjaka. Nama treba čist zrak, ali i radna mjesta, – kazao je Kasumović.

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević, izrazio je zadovoljstvo napredovanjem kompanije, jedne od najvećih kantonu, uz to društveno odgovorne u oblastima obrazovanja, sporta, kulture i karitativne djelatnosti.

– Posebno me raduju posljednja tri projekta koja se odnose na unapređenje zaštite okoliša u Zenici, – istakao je Galijašević.

Premijer Federacije BiH, Fadil Novalić uporedio je stabilnost zeničkog ArcelorMittala sa čvrstoćom materijala koji proizvodi.

– Osim nesumnjivog ekonomskog značaja, kao jednog među pet najvećih izvoznika u Federaciji BiH, poslovanje ArcelorMittala u Zenici ima i veliki politički značaj. Činjenica da se u Prijedoru topi ruda za zeničku kompaniju, na određen način povezuje dva entiteta, a globalni položaj ArcelorMittala povezuje Bosnu i Hercegovinu sa brojnim zemljama svijeta, prije svega sa Indijom, – kazao je Novalić.

Ambasador Indije u BiH, Rahul Chhabra, istakao je da je ponosan na poslovne uspjehe ArcelorMittala. Goste je na svečanosti zabavljao bend Divanhana – više o ovom dijelu svečanosti NA OVOM LINKU.

Pogledajte video i večerašnje izjave sa skupa održanog u Hotelu Zenica.

Na kraju, pogledajte i foto galeriju sa skupa o 125 godina proizvodnje čelika u Zenici.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno