Zenica

VIDEO+FOTO: Simpozij – Marx poslije Marxa – Dvije stotine godina od rođenja Karla Marxa

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

VIDEO+FOTO: Simpozij – Marx poslije Marxa – Dvije stotine godina od rođenja Karla Marxa– U organizaciji Udruženja za filozofiju i društveno-humanistička istraživanja „Eidos“ u petak je održan međunarodni simpozij „Marx poslije Marxa: Dvije stotine godina od rođenja Karla Marxa“. O Marxovoj filozofiji i njegovom teorijskom doprinosu naučnoj misli, čestim dijametralno suprotnim tumačenjima njegovih spisa, te značaju Marxovog opusa za savremeno doba, govorilo je devet predavača a oni su se u svojim izlaganjima kretali od Marxove filozofije i sociološke misli, preko ekonomske analiza ondašnjih društvenih odnosa, historije, etike i estetike, pa do značaja i utjecaja Marxovih ideja u dvadesetom stoljeću.

O Karlu Marxu su, dakle, govorili: Asim Mujkić (Sarajevo), Dževad Drino (Zenica), Spahija Kozlić (Zenica), Alisabri Šabani (Sarajevo), Miodrag Živanović (Banjaluka), Dženan Kulović (Zenica), Bernard Harbaš (Zenica), Anita Lunić (Split) i Aras Borić (Zenica), dok su, zbog nemogućnosti dolaska, svoje priloge organizacionom odboru dostavili Lino Veljak (Zagreb), Sreten Petrović (Beograd) i Željko Škuljević (Zenica). Radovi sa ovog skupa će biti objavljeni u tematskom bloku časopisa „Eidos“ do kraja godine.

Tokom simpozija promovirana je i prva knjiga u izdanju Uduženja „Eidos“ a radi se o knjizi Miodrga Živanovića Traktat o izvjesnosti. O knjizi su govorili Spahija Kozlić, Bernard Harbaš, Aras Borić i autor. Pripremu i realizaciju skupa su pomogli Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, Vlada ZDK i Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK i Muzej grada Zenice.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno