Ljudi

VIDEO+FOTO: Sedamnaestogodišnjak iz Kaknja do Zenica stigao na konju, razlozi za ovaj čin su više nego zanimljivi

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Proteklih mjeseci svjedoci smo enormnog skoka cijena goriva u Bosni i Hercegovini i za mnoge građane BiH to predstavlja veliki problem. Zbog loše infrastrukture i lošeg sistema javnog prijevoza mnogi građani nemaju drugu alternativu osim korištenja privatnih automobila, što im uzrokuje velike troškove. Ipak, zanimljivu situaciju zabilježili smo danas u Zenici,  gdje su prolaznici mogli vidjeti mladića koji na konju jaše kroz grad. Radi se o sedamnaestogodišnjem (17) Džanu Imamoviću iz Kaknja, koji već godinama svaki dan putuje od kuće do škola u Zenici i nazad.

“Idem u Srednju muzičku školu u Zenici i učenik sam solističkog odsjeka, smjer udaraljke, također sam učenik i Druge gimnazije u Zenici. Iako živim u Kaknju, a školujem se u Zenici aktivan sam član Konjičkog kluba “Vilenjak” u Visokom. Jašem od svoje osme godine, a sportskim jahanjem se bavim posljednje četiri godine, gdje se na takmičenjima takmičim sa sportskim konjima. Danas sam, ipak, u Zenicu došao sa autohtonom pasminom Bosanskog brdskog konja” rekao je za Zenicablog Džan.

 

“Bosanki brdski konji su konji koji imaju izrazito malu potrebu za hranom. Također su vrlo mirne naravi, ali često i tvrdoglavi.”

On je danas u Zenicu stigao kako bi djeci u Richmond Park International Preschool Zenica omogućio besplatno jahanje, a nakon toga je s konjem stigao u Srednju muzičku školu kako ne bi zakasnio na ispit iz klavira.

“Cijelo ovo putovanje od tridesetak kilometara je bilo veoma zanimljivo i drago mi je da su prolaznici sa interesovanjem gledali na moju aktivnost. Ovo je samo jedan moj gest, čin kojim želim da pokažem da uvijek za sve na svijetu postoji alternativa. Nažalost, cijene goriva enormno rastu i svima nama u Bosni i Hercegovini postaje sve teže, ali nadam se da će se pojaviti neka alternativa ili da će cijene konačno krenuti da padaju.”

Pored djece, u jahanju su se okušale i Džanove kolege muzičari, kao i neki od profesora.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno