Info

VIDEO+FOTO: Samo osam od 100 ljudi na Planeti udiše nezagađen zrak

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Tema drugog godišnjeg Međunarodnog dana čistog zraka za plavo nebo, koji se 7. septembra obilježava pod pokroviteljstvom Programa Ujedinjenih naroda za okoliš (UNEP), je ove godine “Zdrav zrak, zdrava planeta”. Tim povodom, Institut za zdravlje i sigurnost hrane je u Zenici organizirao seminar o uticaju zagađenog zraka na zdravlje građana i cijele Planete.

– Zagađenje zraka je gorući problem i smatra se da uzrokuje veliki broj zdravstvenih poteškoća, ističe dr. Jasmin Durmišević iz Odjeljenja za zdravstvenu ekologiju i higijenu Instituta.

Procjene UN-a kažu da 92 posto stanovnika Planete udiše zagađen, a samo osam posto ima priliku udisati čist zrak. Na skupu u Zenici prezentirani su aktuelni podaci o zagađenju u svijetu, BiH i Zeničko-dobojskom kantonu, kao i posljedice koje je pandemija COVID-19 i sve vezano za nju, poput smanjenja putovanja, korištenja pijevoza i umanjenje industrijskog djelovanja uticalo na nivo zagađenosti.

– Procjenjuje se da godišnje od posljedica zagađenja zraka prijevremeno umre sedam miliona ljudi, ističe rukovoditeljica Odjeljenja za promociju zdravlja u INZ-u dr.spec. Elma Kuduzović, dodajući da je posljednjih decenija, osim brige za respiratorni, mnogo više pažnje se, u kontekstu zagađenja zraka, posvećuje problemima kardio-vaskularnih bolesti, te na bolesti reproduktivnog, imunološkog i neurološkog sistema.

Čist zrak, ističu stručnjaci INZ-a, važan je za zdravlje i svakodnevni život ljudi, dok je zagađenje zraka najveći ekološki rizik za ljudsko zdravlje i jedan od glavnih globalnih uzroka smrti i bolesti koje se mogu izbjeći. Zagađenje zraka nesrazmjerno pogađa žene, djecu i starije osobe, a također ima negativan utjecaj na ekosisteme.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno