Kultura

VIDEO+FOTO: Raspored dešavanja na Zeničkom proljeću

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

VIDEO+FOTO: Raspored dešavanja na Zeničkom proljeću – Međunarodna kulturna manifestacija „Zeničko proljeće“ , 22. po redu, počinje u ponedjeljak, 20. marta. Kao i prethodnih godina manifestacija se dešava između dva važna događaja za Zenicu, 20. marta Dana Zenice i 12. aprila Dana oslobođenja Zenice, pri čemu se tokom 23 dana priređuju brojna zbivanja u kulturnim ustanovama našeg grada.

Uvrštena su 44 programa u sastav manifestacije iz svih sfera kulture, pozorišne djelatnosti, književne, muzičke, likovne, muzeološke i okrugli stolovi. Ovogodišnji program „Zeničkog proljeća“ namijenjen je svim uzrastima, te će publika ima šta da vidi istaknuto je na današnjoj press konferenciji.

U oblasti likovne umjetnosti planiran je tradicionalni Aprilski salon, u oblasti književnosti  biće obilježen dan dječije knjige i poetski maraton. Pozorišni progam je raznolik i bogat, zastupljena su pozorišta iz regije, a zanimljiv je i muzejski program, uz izložbu Ana Frank. Novina ovogodišnje manifestacije je trodnevni filmski festival.

Članovi Savjeta za kulturu Grada Zenice su odlučili da ovogodišnji moto manifestacije bude SFERE što predstavlja dodir različitosti koju je prema riječima Nedžada Fejzića,člana Savjeta, najbolje opisao veliki umjetnik Mak Dizdar. Inače ove godine obilježava se stota godišnjica od njegovog rođenja.

22. Međunarodna kulturna manifestacija Zeničko proljeće održat će se u periodu od 20. marta, Dana Zenice, do 12. aprila, Dana oslobođenja Zenice  sa temom pod nazivom SFERE. Estetsku valorizaciju programa izvršio je Savjet za kulturu Grada Zenice, a za realizaciju je odabrano ukupno 44 programa.

Manifestacija će obuhvatiti programe iz svih sfera umjetnosti: 12 pozorišnih, 3 likovna, 2 baletna, 15 muzičkih, 7 književnih, 1 okrugli stol, 1 filmski, 1 muzičko-književni i 2 muzejska programa.

Od odabranih,  24 programa će se održati u Bosanskom narodnom pozorištu, 6 u Muzeju Grada Zenice, 7 u Općoj biblioteci Zenica, 1 u IK Vrijeme, potom dvodnevni muzički program na Smetovima, a za sve ljubitelje elektronske muzike program u Hali veletrgovine Željezare Zenica. Ovogodišnja manifestacija Zeničko proljeće posebna je i po šestodnevnom filmskom festivalu koji će se održati u Multipleksu Ekran Zenica.
Te

ma ovogodišnjeg Zeničkog proljeća je inspirisana činjenicom da se  u oktobru ove godine obilježava stotinu godina od rođenja najboljeg bosanskohercegovačkog pjesnika Maka Dizdara, te sam naziv iste upućuje na sferičnost, dodir različitosti i kulturu sjećanja koja se najbolje oslikava kroz opus ovog istaknutog pjesnika.

Zeničko proljeće i ove godine ima međunarodni karakter, te će osim bosanskohercegovačkih umjetnika, svoje mjesto u programu imati i gostujući umjetnici iz: Srbije, Hrvatske, Gruzije, Njemačke, Brazila, Portugala i Slovenije. Posebna vrsta saradnje ostvarena je sa gradovima Osijek, Sarajevo i Tuzla, Banja Luka, Mostar, Kragujevac i Zagreb.

Čast da otvori ovogodišnju manifestaciju Zeničko proljeće imat će gradonačelik Zenice Fuad Kasumović.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno