Zenica

VIDEO+FOTO: Protest radnika Arcelor Mittal Zenica, ide se prema generalnom štrajku

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U drugi put u posljednjih deset dana Sindikat i radnici ArcelorMittala Zenica su organizovali protestno okupljanje ispred Uprave kompanije kako bi izrazili nezadovoljstvo i protest zbog nepotpisivanja novog kolektivnog ugovora, s obzirom da je prošli istekao još 31. maja.

Nakon što predstavnici radnika nisu postigli dogovor sa starim menadžmentom ove kompanije, očekuju da će novi direktor Fady Jean Azzi koji je danas stupio na funkciju i stigao iz Francuske imati više razumijevanja za radnike i radnička prava.

Prema riječima predsjednika Sindikata Rašida Fetića kompanija je imala u protekle dvije godine dobit od preko 250 miliona KM, a za oko 2.200 zaposlenika kompanije potrebno je 60tak miliona KM na godišnjem nivou za plaće.

Iz Sindikata navode da u svojim zahtjevima traže povećanje satnice, koeficijenta, naknade za topli obrok i da bi to u konačnici trebalo da doprinese povećanju između 25-30% na dosadašnja primanja radnika.

Iz Sindikata su najavili da ako situacija nastavi da ide ovim tokom oni kreću ka generalnom štrajku koji zbog zakonskih procedura i komplikovanosti sistema će biti moguć tek krajem novembra, ali da se nadaju da će doći do dogovora prije toga.

Predsjednik Sindikata metalaca ZDK Kenan Mujkanović je istakao da je sramota da neki radnici u ovoj kompaniji rade teške poslove za samo 950 KM i da je neophodno poboljšati uvjete radnicima.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine Selvedin Šatorović pozvao je radnike da budu jedinsteveni te im je poručio kako imaju podršku svih granskih sindikata.

Kako je to izgledalo na današnjem protestu i šta su još rekli Šatorović, Fetić i Mujkanović pogledajte u videozapisu i fotogaleriji:

 

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno