Kultura Zenica

VIDEO+FOTO: Promocija knjige “Batonov ustanak” autora Saliha Straševića

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U cilju podizanja svijesti građana o kulturno-historijskim vrijednostima Bosne i Hercegovine, Udruženje „Baton“ Zenica u utorak 15. novembra 2022. godine u prostorijama Gradske biblioteke Zenica, organizovalo je promociju knjige pod nazivom:

BATONOV USTANAK

Autora – Saliha Straševića

Na promociji knjige su govorili:

– Prof. dr. Nezir Halilović;

– Dr. sc. Amir Ismić;

– Autor Salih Strašević;

– Moderator Faris Hazić;

– Muzički predah Muhamed Muračević

Prvi promotor, doktor historijskih nauka Amir Ismić je po ko zna koji puta ponovio da je Baton Ilirski vojskovođa, iz plemena Desitijata koji su prije 2000. godina naseljavali prostor današnje centralne Bosne. Radi se o našem zaboravljenom pretku čiji se karakter u potpunosti može reflektovati na ovog današnjeg stanovnika Bosne koji svojom hrabrošću, znanjem i umijećem 1992. godine, je po ko zna koji puta u povijesti bio u prilici da brani svoj vlastiti prag.

Upravo u toj činjenici leži krucijalni razlog zašto smo mi u Zenici prije petnaest godina osnovali Udruženje “Baton” Zenica, koji prvenstveno okuplja ratne vojne invalide, učesnike i stradalnike rata Grada Zenice.

Sigurno je da i zenički “Baton”, predstavlja svojevrsnu avangardu među nevladinim organizacijama, a najbolji dokaz za navedeno je laureatski status i Nagrada Grada Zenice 2018. godine.

Drugi promotor prof. dr. Nezir Halilović je tokom svog izlaganja uradio retrospektivu više vremenskih perioda u kojima se konstantno osvrće na “Batonov ustanak”.

Promotor interesantno povlaći paralele vremena kada živi naš junak Baton, sa vremenom kada dolazi sultan Fatih na naše prostore, ali se i dotiče 1832. godinu kada Husein kapetan Gradaščević pokreće Autonomiju Bosne.

Nakon dva promotora, prisutnima se obratio i sam autor romana Salih Strašević iz Tuzle, koji svjestan, budan i zabrinut za naš nemaran odnos prema historiji Bosne se upušta u jedan sasvim novi svijet. Ljubav prema Bosni rezultirati će da je u augustu 2014. godine izdao zavičajnu historijsku monografiju „Pasci Gornji i Petrovice Donje 1512–2012.“ , a zatim 2019. godine roman „Prokletstvo bosanske kraljice Katarine“, te 2022. godine objavljuje i historijski roman „Batonov ustanak“.

Dok na jednoj strani preovladava ponos i divljenje na činjenicu postojanja junaka Batona, sina ovih prostora, na njegov herojski čin odbrane svoje domovine i umjeća da okupi sva ilirska plemena i odupre se daleko moćnijoj vojsci Rimskog carstva, na drugoj strani preovladava tuga da smo zaboravili jednog takvog junaka i sina ove stare zemlje.

Ovu predivnu noć muzičkim numerama na harmonici uljepšao je Muhamed Muračević učenik trećeg razreda Srednje muzičke škole u Zenici, dok je diplomirani inžinjer mašinstva i zaljubljenik u pisanu riječ Faris Hazić čitao pasuse iz romana “Batonov ustanak” i moderirao ovom promocijom.

Predsjednik Udruženja „Baton“ Zenica Doktor historijskih nauka Amir Ismić



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno