Zenica

FOTO: U Zenici održana TalentMagnet interaktivna radionica koordinacije politika za diskusiju i promociju Prijedloga politika

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

TalentMagnet, projekat čiji je puni naziv “Poboljšani institucionalni kapaciteti i novo upravljanje na višem nivou za privlačenje i zadržavanje talenata u Dunavskom području” („Improved Institutional Capacities and New Multilevel Governance for Talent Attraction and Retention in the Danube Region“) odobren je u sklopu Trećeg poziva za projektne prijedloge Interreg Dunavskog transnacionalnog programa 2014-2020 (DTP) i finansiran od strane EU fondova (ERDF, IPA, ENI).

U projektu  učestvuje 12 zemalja te 18 projektnih partnera među kojima je i Stručna služba za razvoj i međunarodne projekte Zeničko-dobojskog kantona. U okviru realizacije aktivnosti iz projekta TalentMagnet, u Studentskom centru Univerziteta u Zenici, u četvrtak, 17.11.2022. godine, održana je Interaktivna radionica koordinacije politika za diskusiju i promociju prijedloga politika.  Kao i sve prethodne projektne aktivnosti, i održana radionica je polučila iznimne benefite za sve uključene grupe javnosti, a posebno za populaciju lokalnih mladih talenata koja je u fokusu TalentMagnet-a. Radionica je nastavila kontinuitet davanja konkretnog doprinosa u oblasti privlačenja i zadržavanja mladih talenata u lokalnoj sredini odnosno smanjenja njihove emigracije.

Upravo održana interaktivna radionica koordinacije politika za diskusiju i promociju prijedloga politika bio je još jedan koristan radni skup u okviru projekta TalentMagnet. Skupu su prisustvovali članovi ranije formiranog Kluba lokalnih talenata i Centra za podršku ličnom i  profesionalnom razvoju mladih talenata, predstavnici privrede, vladinog i nevladinog sektora te sektora obrazovanja. Na radionici je ponovo istaknuto koliko je važno da mladi ljudi ostanu u lokalnoj sredini i koje je uvjete potrebno ispuniti da se njihova emigracija smanji. Rad koji je uslijedio odnosio se na analizu predloženih, već razvijenih nacionalnih i transnacionalnih politika vezanih za mlade talente.  Važno je reći da su predložene politike (o kojim se na radionici vodila diskusija i na koje su prisutni imali još jednu priliku dati prijedloge za izmjene ili dopune), zapravo razvijene na osnovu prijedloga svih aktera ranijih projektnih aktivnosti (radionice, forumi, hakatoni, okrugli stolovi, sastanci Kluba,…). Učesnici radionice su također imali priliku da predlože i potpuno nove politike za mlade. Svi zaključci radionice biće dodatno obrađeni i pripremljeni u skladu sa predviđenom metodologijom razvoja politika te proslijeđeni nadležnom projektnom partneru koji će ih dalje učiniti primjenljivim na regionalnom nivou.  Svi učesnici su  dali svoj doprinos daljem razvoju politika za mlade, a za koje se sa sigurnošću može reći da imaju potencijal, da su lako primjenljive i da bi mogle biti jako korisne mladima u našoj sredini. Navedeno sigurno predstavlja značajan doprinos rješavanju problema emigriranja mladih talentovanih osoba iz lokalnih zajednica što i jeste problemska tematika projekta TalentMagnet.

Poseban značaj održane TalentMagnet interaktivne radionice je umrežavanje mladih sa svim bitnim akterima društva i privrede i veće uključivanje svih navedenih grupa u tako aktuelnu i važnu problematiku kao što je emigracija mladih talenata iz lokalnih sredina. Samo ozbiljnim pristupom i zajedničkim radom, kako se radilo i unutar projekta TalentMagnet, moguće je stvoriti „talent-friendly“ sredinu u kojoj mladi žele da žive i rade, a što će njima samima, ali i privredi i društvu uopće omogućiti dalji rast i razvoj.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno