Zenica

VIDEO+FOTO: Premijeri Novalić i Ganić razgovarali o pomoći privredi nakon pandemije koronavirusa

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

VIDEO+FOTO: Premijeri Novalić i Ganić razgovarali o pomoći privredi nakon pandemije koronavirusa – Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić i ministar energetike, rudarstva i industrije FBiH Nermin Džindić danas su boravili u Zenici gdje su s premijerom Mirzom Ganićem i ministrima u kantonalnoj Vladi razgovarali o aktuelnoj situaciji nakon koronavirusa, pomoći privredi te reorganizaciji rudnika koji bi nakon toga trebali biti isplativog poslovanja.

Novalić je kazao da je Zeničko-dobojski kanton barometar svih zbivanja te da je bitno sve probleme rješavati na vrijeme.

“Danas smo imali sastanak gdje smo rekli da je kraj vremenskog razdoblja koje je obilježeno pandemijom i da nastupa duže razdoblje gdje trebamo dugoročne mjere za koje je FBiH jako dobro odgovorila, naročito u ZDK koji je prvi imao pandemiju, ali i zadnje slučajeve zbog klastera u Tešnju. Realno sve se dobro obavlja, zadovoljni smo. Vrijeme je da govorimo o mjerama koje su ekonomičnije i dugoročnije”, kazao je Novalić.

Dodao je da su zadovoljni kako Zeničko-dobojski kanton podupire ekonomska zbivanja s korona-zakonom te da bi u četvrtak na sjednici Vlade FBiH trebao dobiti 31,8 milion KM. Svakako, drugi val koronavirusa neće donijeti restriktivne mjere koje su bile u prvom valu, ali će Vlada ZDK pomoći ekonomiju u ZDK i drugim kantonima.

“Ovaj kanton je privilegovan zbog investicija koje nisu stale ni sada što se ogleda u Zeničkoj obilaznici Koridora 5C. Sve je gotovo za drugi projekt kod Golubinje vrijednosti oko 150 miliona eura, a i završava se projekt kod Tešnja vrijednosti oko 200 miliona eura. Razgovarali smo i o rudnicima te zaključili da rekonstrukcija rudnika mora dovesti funkcionalnost”, dodaje Novalić.

Pojasnio je da su građani u FBiH stekli individualnu odgovornost te da restriktivnih mjera po privredu više neće biti te da će ZDK dostaviti spisak mjera koje nije potrebno uvoditi kako bi se spriječile negativne posljedice po privredu.

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirza Ganić je kazao da su naučili kako živjeti s koronavirusom, da poslovi više nisu upitni te da se okreću privrednim aktivnostima.

“Posjeta predstavnika Vlade FBiH je veoma važna za nas jer nam je cilj da se otvore javni radovi, kao što je izgradnja autoputa, jer s većim javnim radovima bolje je punjenje budžeta i možemo ispunjavati naše obaveze. Budući da je ZDK značajan proizvođač električne energije, razgovarali smo i u ulaganjima u oblasti energetike i projektima HE Vranduk i Janjići, jer su ovo investicije koje su važne ne samo za naš kanton, nego čitavu BiH”, rekao je Ganić.

Razgovarano je i uvezivanju radnog staža za radnike KTK Visoko, Rudstroj Kakanj i Krivaja Zavidovići, za što je sredstva osigurala Vlada FBiH, ali je, kako je rekao Ganić, potrebno osigurati dodatna sredstva kako bi više od 50 radnika otišlo u penziju.

Premijer Ganić je istakao da je zbog pandemije koronavirusa došlo do pada prihoda u kantonalnom budžetu, ali da je priliv prihoda mnogo bolji nego u ostalim kantonima.

“Nadam da će nam ova finanijska sredstva iz kredita MMF-a značajno stabilizovati likvidnost budžeta ZDK, ali i osigurati sredstva za javne radove, jer bez javnih radova i cirkulacije novca nema priče”, rekao je Ganić.

Delegacija Vlade FBiH i ZDK su nakon razgovora u sjedištu kantonalne Vlade posjetili upravu Rudnika mrkog uglja Zenica.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno