Info

VIDEO+FOTO: Premijer Ganić primio učenike visočke medrese pobjednike ICESCO takmičenja

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirza Ganić upriličio je prijem za nastavnike i učenike Medrese “Osman ef. Redžović” iz Velikog Čajna kod Visokog, pobjednike Svjetskog takmičenja “Bejan” u kreativnom izražavanju na arapskom jeziku organiziranom za pojedince, obrazovne institucije i zemlje kojima arapski jezik nije maternji. Takmičenje je održano početkom ovog mjeseca u organizaciji Svjetske islamske organizacije za odgoj, obrazovanje i kulturu (ICESCO) sa sjedištem u Rabatu, Maroko.

Premijer Ganić je istakao da Vlada pridaje veliku pažnju pojedincima i kolektivima koji postižu uspjehe svim poljima, naročito izvan granica BiH, te da je uspjeh učenika ove medrese posebno važan jer je postignut u vremenu pandemije kada je uvedena online nastava.

-Cijenimo mlade ljude jer su oni naša budućnost, a to pokazujemo kontinuiranom podrškom i prijemima. Ovom prilikom, a cijeneći medresu “Osman ef. Redžović” kao ustanovu koja je zaista na visokom nivou, svjedočimo da je obrazovanje u ZDK na visokom nivou kako u vremenu kriznih situacija, tako i u vremenu kada nemamo neke specifične okolnost za rad – rekao je Ganić.

Takmičenje je organizirano za tri obrazovna nivoa, a nominacije su, osim tekstualnog dijela, sadržavale i kratki video. Medresa iz Visokog nominirala je učenika Nasera Šabića, koji se zajedno sa polaznicima Interaktivnog kursa arapskog jezika Aminom Lemeš, Ajšom Herceglijom, Adnom Handžić i Medinom Kubat predstavio pjesmom na arapskom jeziku “Svijet nakon COVID-19”. U konkurenciji srednjih škola, u okviru Takmičarske grupe “Evropa i Azija”, ispred Tajlanda, zauzeli su prvo mjesto i osvojili vrijednu nagradu. Osim spomenutih učenika, u projektu su sudjelovalil i Ahmed Smailbegović, Ahmed Herceglija, Ali Jusić, Adha Hindija, Kustura Amna i Sara Suljić i Fatima Silajdžić. Projektom je rukovodio profesor Arapskog jezika, Suad Smailhodžić.

-Ovaj uspjeh nije samo uspjeh institucije, lokalne zajednice i Zeničko-dobojskog kantona, nego vjerujem i Bosne i Hercegovine. On ima težinu kao dodatni impuls mladim ljudima da mogu i trebaju da postižu rezultate, tako da koristim priliku da čestitam i svojim učenicima i svima koji na tom putu istrajavaju – rekao je Smailhodžić.

Direktor medrese “Osman ef. Redžović” Dženan Handžić zahvalio je premijeru Ganiću što je prepoznao trud koji se u ovoj školskoj ustanovi kontinuirano ulaže u postizanje što boljih rezultata na različitim poljima, pa tako i na polju izučavanja arapskog jezika kojem se pridaje posebna pažnja.

-Uspjeh na međunarodnom planu je rezultat permanentnih napora koje ulažemo u pokušaju da naši đaci, naši alumnisti, što bolje ovladavaju znanjima, vještinama i kompetencijama koje su im potrebne za budući rad, čime god se bavili, a strani jezici su uvijek u vrhu prioriteta. Arapski i engleski jezik se ravnopravno izučavaju u medresi tokom sve četiri godine. I ova nagrada i današnji prijem u Uredu premijera će sigurno i ovim đacima koji su osvojili nagradu i njihovim mlađim kolegama biti poticaj da se nastave truditi i postizati rezultate vrijedne pažnje – rekao je Handžić, uručivši premijeru Ganiću posebnu zahvalnicu za doprinos u radu ove školske ustanove.

Press služba ZDK

Premijer Ganić primio pobjednike ICESCO takmičenja

Više na www.zenicablog.com

Gepostet von Zenicablog am Donnerstag, 10. September 2020

 

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem