Biznis

VIDEO+FOTO: potpisan ugovor remonta visoke peći u AMZ s Holanđanima vrijedan 38 miliona KM

VIDEO+FOTO: potpisan ugovor remonta visoke peći u AMZ s Holanđanima vrijedan 38 miliona KM – U kompaniji ArcelorMittal u Zenici danas je upriličeno potpisivanje ugovora s holandskom kompanijom Danieli Corus koja će 2018. godine uraditi remont pogona visoke peći, a vrijednost projekta iznosi 38 miliona KM.

Potpisivanju Ugovora, osim Uprave kompanije ArecelorMittal Zenica na čelu sa generalnim direktorom Biju Nairom, prisustvovali u i generalni direktor kompanije Danieli Corus – Peter Zonneveld, pomoćnik ministra u FMERI – Marinko Bošnjak, Kantonalni ministar za privredu –  Zlatko Jelić, Gradonačelnik Zenice – Fuad Kasumović i drugi ugledni gosti.

Visoka peć broj 4 je jedina visoka peć koja je i dalje u funkciji u kompaniji ArcelorMittal Zenica. Ona datira od 1979. godine i njen uobičajen radni vijek je 10 -11 godina. Do sredine 2018. godine ovo postrojenje će navršiti 13 godina rada, budući da nije bilo u funkciji gotovo 17 godine, kao posljedica ratnih dešavanja. Stoga je uprava kompanije ArcelorMittal Zenica odlučila izvršiti generalni remont postrojenja visoka peć odnosno uraditi ponovni ozid peći te na taj način osigurati nesmetan rad postrojenja i u narednih 15 godina.

Biju Nair, generalni direktor kompanije ArcelorMittal Zenica, je ovom prigodom izjavio:

„Uprava, Sindikat i radnici kompanije ArcelorMittal Zenica neprekidno ulažu napore u održivost proizvodnje čelika u Zenici usprkos velikim izazovima koji postoje u ovoj grani  industrije, i na taj način osiguravju 3.100 direktnih i preko 10.000 indirektnih radnih mjesta. Ovaj projekat nije značajan samo za Zenicu nego i za Prijedor, koji imaju dugu zajedničku prošlost u rudarstvu i proizvodnji čelika.

Naš cilj je dugoročna održivost koju ćemo ostvariti uz realizaciju još mnogo projekata, stoga sam vrlo optimističan da ćemo u narednih pet godina Zenici i Bosni i Hercegovini vratiti zlatne dane proizvodnje čelika.“

Kompanija ArcelorMittal u narednim godinama će u tri projekta uložiti još 22 miliona KM, a cilj grupacije je da se radi na poboljšanju i napretku u svim područjima djelovanja.

Generalni direktor kompanije Danieli Corus Peter Zonneveld je kazao kako je visoku peć potrebno pravilno ‘hraniti’ kako bi proizvodnja bila normalna.

-U specijalnom slučaju za ovu peć to znači da joj je potrebna dobra ruda, koks i aglomerat. Jutros smo prilikom obilaska terena bili iznenađeni činjenicama da se u peći 400 dana nije dogodila nijedna nesreća, što znači da se zaštiti na radu posvećuje dosta pažnje, a druga stvar je produktivnost i proizvodnja s obzirom na to da je visoka peć bila van funkcije od 1992. godine do 2008. godine, kazao je Zonneveld.

Pogledajte video:

U sklopu remonta bit će ugrađeno i novo vodeno hlađenje, a remont će osigurati 15 godina neometanog rada visoke peći bez značajnijih i većih ulaganja. Danieli Corus u poslu je od 1977. godine i do sada su realizirali blizu 125 projekata ovakve vrste. Imaju 10.000 uposlenih, a obrt kompanije je tri milijarde KM. Današnjem potpisivanju Ugovora prisustvovao je i gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović koji je zatražio od kompanije Danieli Corus da zaposli i domaće radnike koji su izuzetno sposobni i obrazovani.

 

 
loading...