Zenica

Video+foto: Politizirana sjećanja

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Video+foto: Politizirana sjećanja  – Politizirana sjećanja – interdisciplinarna učionica održana danas u Muzeju Grada Zenica imala je podnaslov – borba za teritorij kolektivnog pamćenja – a organizirali su je TPO Fondacija i Odsjek za b/h/s jezik i književnost Filozofskog fakulteta Univerziteta u Zenici.

Osim u BiH, biće  održane u Srbiji i Hrvatskoj u toku 2016. godine u okviru PILAR programa, čiji je fokus na afirmaciji interdisciplinarnog pristupa u metodama učenja i istraživanja u društvenim i humanističkim disciplinama u svim oblicima društvenosti na prostoru bivše Jugoslavije.

Potreba za preispitivanjem i suočavanjem sa prošlim događajima i to ne samo onima iz bliske prošlosti, već i događaja koji su se desili stoljećima prije, a ostavili su traga u našim kulturama, danas je potrebnija nego ikada. Ovo je vrijeme kada društva na prostoru bivše Jugoslavije pokazuju sve manje tolerancije za drugog i drugačijeg, kada se naše zajednice sve više okreću revizionizmu, te u konačnici krajnjoj desnici u okviru koje nema prostora za dijaloški koncept kulture. To znači daljnje odgađanje procesa suočavanja sa prethodnim ratom, samim time i zadovoljavanja pravde što bi ulilo vjeru u pravosudne institucije svima nama, a posebno žrtvama ratova.

U takvom trenutku znanstveno, interdisciplinarno preispitivanje svih trauma čini se neophodnim kako bismo mogli započeti procese opsežne detraumatizacije, bez da površno prelazimo preko nekih događaja, te da žrtve samo prebrojavamo, a ne razmišljamo o nepravdi koju žive svih ovih poslijeratnih godina, pogotovo zato što istina i pravda ne bi smjele imati dvostruke ili trostruke standarde.

Pogledajte OVDJE UVODNI DIO programa, te foto galeriju sa početka, te predavanja Krisa Beneta, bivšeg zamjenika Visokog predstavnika, analizičara, novinara…

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno