Zenica

VIDEO+FOTO: Počela obnova jedinog preostalog srušenog sakralnog objekta u Zenici, OMS Zenica – U BiH su svi kod svoje kuće

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U zeničkom prigradskom naselju Gradište danas je ozvaničen početak građevinskih radova na obnovi pravoslavne kapele, jedinom preostalom srušenom sakralnom objektu na prostoru Zenice. Početak obnove obilježen je projektom Odbora za međureligijsku saradnju u Zenici – Međureligijskog vijeća Bosne i Hercegovine, koji se realizuje u saradnji sa The United Nations Population Fund (UNFPA) u našoj zemlji, pod nazivom “U Bosni i Hercegovini su svi kod svoje kuće”.

“Projektom se želi skrenuti pažnja javnosti na važnost obnove svih u ratu srušenih ili devastiranih vjerskih objekata. Naše, bosanskohercegovačke crkve i džamije su dijelile sudbinu svojih naroda, dijeleći tako s njima teške i lijepe trenutke. Bogomolje su duše vjernika i njihovom obnovom u našoj zemlji Bosni i Hercegovini obnavljamo život. Upravo, u cilju obnavljanja života kao neizrecivog Božjeg dara, a onda u cilju očuvanja svakoga dobra i neprevaziđene institucije bh komšiluka, svi zajedno želimo ozvaničiti početak radova, na jedinom preostalom srušenom sakralnom objektu našega kraja- pravoslavnoj kapeli u zeničkom naselju Gradište. Raduje nas spremnost Zeničana svih vjera da učestvuju u ovom dobrom djelu, koji sigurno predstavlja zalog za dane i godine života u miru.” rekao je izmeđuostaloga sekretar Odbora za međureligijsku saradnju u Zenici, Kenan Hodžić.

Pored aktivista Mreže mladih Odbora za međureligijsku saradnju u Zenici, današnjoj akciji prisustvovali su predstavnici svih vjerskih zajednica i crkava, brojni mediji te predstavnici međunarodnih i domaćih organizacija. U svojim obraćanjima vjerski službenici su izrazili svoju radost zbog početaka obnove, ali i konkretnu spremnost da budu podrška.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zenica, Jakub-ef. Salkica, uručujući svoju donaciju, kazao je kako se zajedničkom obnovom kapele u Gradištu potvrđuju dobri odnosi između vjerskih zajednica i crkava u Zenici, koji su se posebno intenzivirali posljednju deceniju zajedničkog rada kroz Odbor za međureligijsku saradnju.

“Ovo je zaista veliki projekat i veliki zadatak, tim prije što su ga započeli naši mladi aktivisti, jer je ovo na svoj način projekat mladih, a značajan je i što nakon obnove materijalnih dobara, poslije posljednjeg rata i sukoba naših naroda, treba obnavljati i zajedništvo ljudi i njihovo međusobno povjerenje, što ovaj projekat i simbolizuje, obzirom da ga implementira zenički Odbor za međureligijsku saradnju i njegovi mladi aktivisti, kojeg čine predstavnici svih konfesija sa ovog prostora”, istakao je don Vlatko Rosić, predsjedavajući Odbora u Zenici.

“Ovo je posljednja kapela na prostoru Zenice devastirana tokom rata, koja dosad nije obnovljena, a to ćemo sada učiniti i sa ovog mjesta poslati poruku mira i ljubavi, koja nam govori da možemo zajedno da funkcionišemo, da zajedno pokrenemo i realizujemo različite projekte”, naglašava Marko Maleš, paroh zenički.

“Mladi ljudi, aktivisti Mreže mladih zeničkog Odbora će uvijek biti na raspolaganju za ovakve i slične projekte, jer kroz njih izgrađujemo sebe i rastemo u ljudskosti”, za kraj je poručio koordinator Mreže mladih Adis Čolaković.

Ovom aktivnošću pripremljen je teren za početak prve faze obnove objekta, čiji konačni završetak se očekuje za naredne godine.

Kenan Hodžić, sekretar; Međureligijsko vijeće u BiH, video FTV



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno