Kultura Pisma prijateljstva

VIDEO+FOTO: Pisma prijateljstva, nakon Kruševca, izvedena i u Zenici

VIDEO+FOTO: Pisma prijateljstva, nakon Kruševca, izvedena i u Zenici – U okviru projekta “Pisma prijateljstva”, koji realizuju Centar za istraživačko novinarstvo Kruševac – CINK i UG ZenicaBlog Zenica, u subotu uvečer je na Maloj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, izvedena istoimena pozorišna predstava.

Na osnovu dvadeset pisama objavljenih tokom projekta adaptaciju teksta i dramatizaciju uradila je glumica Jovana Đorić. U predstavi igraju učenici osnovnih i srednjih škola iz Kruševca (Srbija). Ova predstava je protekle sedmice izvedena u AKC (Alternativnom kulturnom centru) Gnezdo, u Kruševcu.

Dvadeset pisama tretiraju različite probleme mladih u Kruševcu i Zenici, Srbiji i Bosni i Hercegovini. Nastupom u Zenici priveden je kraju šestomjesečni projekat koji smo realizovali u saradnji sa prijateljima iz Kruševca.

– Projekat i predstava „Pisma prijateljstva“ realizuju se u okviru velikog projekta „Podijeljena prošlost- zajednička budućnost“ koji je podržan od Evropske unije kroz program „Dijalog i pomirenje“. Cilj je stvaranje efektivnog, samoodrživog i nezavisnog mehanizma za kvalitetnu implementaciju procesa izgradnje mira i politike pomirenja, istakao je u ime domaćina iz UG “Zenicablog” Haris Džonlić.

“Podijeljena prošlost – zajednička budućnost” je projekt koji sprovodi konzorcijum od 18 partnera (7 korisnika IPA zemlje plus Slovenija, Hrvatska, Austrija i Holandija).

Prilog Federalne TV o ovom projektu

 

Projektni konzorcijum uključuje organizacije civilnog društva, istraživačke institute, fondacije, resurs  centre i Erasmus NA i 13 pridruženih poslovnih partnera. Trajanje projekta, koji je započeo 1. januara 2016. godine, je 48 mjeseci.

Mladi glumci koji su prvi put izašli iz svoje domovine, te igrali predstavu su Katarina Dragonjić, Isidora Tomić, Ognjen Milenković, a u originalnoj postavi sa njima je bio i Pavle Stanković.

– U pitanju je scenski prikaz, kojeg smo zajedno, svim silama i snagama, uz puno truda i proba, uspjeli da napravimo kroz dječija pitanja, molbe i dileme, izjavila je Đorićeva.

Pogledajte i prilog kolega sa RTV Zenica:

Slaviša Milenković, predsjednik Centra za istraživačko novinarstvo Kruševac naglasio je da su se tvorci predstave poslužili pomalo zaboravljenom tehnikom – razmijenjenim pismima.

– Kroz razmjenu pisama mladih iz Zenice i Kuševca, radili smo na temama bitnih za njih, mladi i politika, mladi i zapošljavanje u rodnim mjestima, školovanje mladih, zdravi stilovi života, odnos mladih prema EU i zaostavština bivše zajedničke države, ali i politika u njihovim mjestima i (ne)zainteresovanost mladih za nju, istakao je Milenković.

 

 

 

 

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem

PRETPLATITE SE NA BOSNIA VIDEO YOUTUBE KANAL KLIKOM NA: