Kultura Zenica

VIDEO+FOTO: Novogodišnji koncert Kamernog simfonijskog orkestra Zenica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Sinoć je punoj velikoj sali Bosanskog narodnog pozorišta Zenica održan XXXIV tradicionalni novogodišnji koncert u organizaciji Udruženja muzičkih pedagoga ZDK, Kamernog simfonijskog orkestra Zenica i BNP Zenica.

Kao dirigenti su nastupili Tanisa Cikotić i Amna Husejnagić, kao solista je nastupio Bartolomej Stanković (klavir), a gosti koncerta bili su Armen Škobalj, bh. kompozitor, te Mješoviti hor “Art sonore” i dirigent Sajid Jusić.

Kamerni simfonijski orkestar, jedan je od najznačajnijih kulturnih institucija u Zenici i Zeničko-dobojskom kantonu. Njihov Novogodišnji koncert je jedan od najznačajnijih muzičkih događaja u Kantonu.

Pažljivim odabirom programa i kvalitetnom pripremom Novogodišnji koncerti su postigli visok umjetnički nivo i atraktivnost, za koje su ocjenu dali najveći muzički autoriteti BiH, ali i publika koja uvijek traži kartu više. Zenica je također jedini grad u BiH koji ima tradiciju od 34 Novogodišnja koncerta.

Njegov profesionalni pristup radu i provjereni kvalitet okrunjeni su i Plaketom grada Zenice za 1995. i Nagradom grada Zenice za 2006. godinu.

Sve to je postignuto oslanjajući se na sopstveni kadar, angažujući mali broj muzičara za ispomoć, isključivo na onim instrumentima koji im inače i nedostaju. Kao solisti na koncertima su uvijek nastupali umjetnici iz Zenice, kao i manji broj izuzetnih umjetnika sa strane koji su svojim učešćem podizali i umjetnički nivo, ali i širili glas o Zenici i njenom orkestru.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno