Zenica

VIDEO+FOTO: Naš most je otkrio “žensko lice Zenice”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:
VIDEO+FOTO: Naš most je otkrio “žensko lice Zenice” – “Urban Herstories – Žensko lice Zenice” naziv je međunarodnog ženskog umjetničkog projekta koji je na inovativan način dokumentovao društvene, političke i urbanističke promjene u Zenici od šezdesetih godina prošlog vijeka naovamo kroz žensku perspektivu. 
Projekat je trebao započeti 12. marta, kad je grupa Zeničanki starije životne dobi kroz zajedničke šetnje kroz grad i grupne diskusije o njihovom ličnom odnosu prema različitim urbanim lokacijama u centru grada trebala napraviti tzv. “žensku mapu” Zenice. Međutim, zbog početka pandemije COVID-19 projekat je morao biti prilagođen novim okolnostima, te su razgovori sa Zeničankama obavljeni individualno, na osnovu kojih je utvrđeno šest tačaka na tzv. ženskoj gradskoj mapi.
Svoje priče vezane za mapirane lokacije ispričale su Sabiha Bajramović, Meliha Bičo Družić, Mara Sujić Božić, Lejla Ramić Pejić, Gordana Mišetić i Zdena Šarić. Priče se, između ostalog, dotiču njihovih uspomena na odrastanje u socijalističkoj Jugoslaviji, istorijskog odnosa prema ženama u bivšem i sadašnjem društvenom sistemu, uticaja tranzicije na urbane promjene u gradu, te starenja u poslijeratnoj BiH. Na osnovu njihovih ličnih priča kreiran je audio vodič kroz centar Zenice koji uključuje šest mapiranih lokacija. Besplatne audio šetnje će biti organizovane subotom u 12 sati tokom oktobra ove godine.
Video najava na ovom linku:

Iako je početak pandemije onemogućio umjetnice Dorotu Vlnovu iz Slovačke i Elenu Subach iz Ukrajine da posjete Zenicu i rade na filmskom i foto projektu vezanom za mapirane lokacije, kako je prvobitno bilo planirano, taj dio projekta je realizovan online. Mladi aktivisti udruženja Naša djeca su snimili fotografije i video materijale, koji su umjetnicama proslijeđeni digitalno. One su ih “daljinski” pretvorile u umjetničke video i fotografske instalacije bazirane na pričama šest Zeničanki.
Time su potpomognuti napori žena da postanu vidljivije u javnom prostoru, pogotovo one treće životne dobi. Projekat je otvorio prostor za uvođenje nepoznatih, a važnih ženskih iskustava u istoriju grada, kao i međugeneracijsku solidarnost između osoba starije životne dobi i mladih kroz saradnju udruženja Naš most, koje okuplja osobe treće životne dobi, s udruženjem Naša djeca koje radi s djecom i mladima.
Projekat će biti promovisan 1. oktobra u 17 sati, na Međunarodni dan starijih osoba, putem prenosa uživo (live streama) na Facebook stranici Naš most Zenica.
U toku oktobra će biti organizovane promotivne audio šetnje u Zenici, a u prostoru udruženja Naš most će biti postavljena izložba ukrajinske umjetnice Elene Subach.
Projekat “Urban Herstories – Žensko lice Zenice” zajedno su provele organizacije Naš most Zenica, Insha Osvita iz Ivano-Frankivska u Ukrajini, Kino Usmev iz Košica u Slovačkoj i Strefa Kultury Wrocław iz Vroclava u Poljskoj. Partner na projektu je zeničko udruženje Naša djeca.
Projekat se implementira kroz program Tandem Ukrajina, koji su razvili MitOst e.V. i Evropska kulturna fondacija (ECF). Tandem Ukrajina se provodi u saradnji s organizacijom Insha Osvita, a podržava ga federalni njemački ured za vanjske poslove u okviru “Dijaloga za promjene”, ECF i Black Sea Trust, projekat German Marshall Fund of the United States.


Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno