Ostali sportovi

VIDEO+FOTO: Memorijalni veteranski ragbi turnir “Amir Halilović” okupio veterane iz regiona u Zenici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Stadion “Kamberovića polje” danas je poprište susreta ragbi veterana iz cijelog regiona, a povod je Treći memorijalni veteranski ragbi turnir “Amir Halilović” u organizaciji braće Petrović.

Današnji turnir okupio je goste-veterane bivše ragbiste iz klubova iz BiH, Srbije, Hrvatske koji su u čast Amira Halilovića danas dio ove manifestacije. Na ovogodišnjem turniru učešće su uzeli članovi iz 18 ragbi klubova iz ovih država, a koji danas osim u ovim zemljama žive u Njemačkoj, Austriji, Francuskoj, Italiji, Nizozemskoj, SAD…

Nešto više o samom turniru govorili su gosti iz Pančeva i Splita (videoprilog). kao i jedan od organizatora Ivan Petrović. Memorijal je otvorio ispucavanjem Fuad Kasumović, gradonačelnik grada Zenice.

Navedeni ragbi turnir posvećen je zeničkom heroju i velikom čovjeku, rahmetli Amiru Haliloviću, koji je nakon duže borbe protiv opakog raka pluća, preminuo u 52. godini života. Spašavajući svog sedmog saborca u jeku rata, tokom septembra mjeseca 1993. godine, nakon što je prethodno spasio njih šest, Amir je zadobio invaliditet, ostavši bez lijeve noge i tri prsta lijeve šake. Zajedno s Petrovićima rahmetli Amir je pohodio gotovo sve turnire ragbi veterana na području bivše Jugoslavije, pronoseći kroz pjesmu svoga lijepog glasa i toplog srca poruke čovjekoljublja, mira i zajedništva među svim narodima našeg podneblja, iz kojih su razloga braća Petrovići odlučili ovaj turnir u vlastitoj organizaciji nazvati u čast njegovog lika i djela, naročito ne zaboravljajući nesebičnu pomoć koju su ragbisti pružali Amiru prilikom nabavke skupih terapija za liječenje od bolesti.

Oko 160 veterana koji su danas u Zenici će nakon završetka memorijalnog turnira imati organizovano druženje, a kako to sve izgleda na terenu možete pogledati u videu i fotogaleriji:

ž



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno