Zenica

Video+foto: mediji o nesreći na Rači – samo da se nikome i nigdje ne ponovi

Husein Delić, Seđad Đerahović i Amir Arnautović
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Video+foto: mediji o nesreći na Rači – samo da se nikome i nigdje ne ponovi – Smrt trojice mladića, od kojih je najstariji imao 30 godina, paralizirala je život u zeničkom selu Gradišće, smješteno u blizini deponije Rača.

U Zenici tuga i šok nakon jučerašnje smrti trojice mladića na deponiji Rača koji su se, prema nalazima obdukcije, najvjerojatnije ugušili dok su pokušavali izvaditi ugalj iz ilegalnih jama nekadašnjeg rudnika.

Mještani obližnjih sela upozoravaju da ovo nije prva nesreća na ovom području, te da je veliki broj stanovnika zeničkih sela primoran na svakodnevni rad u napuštenim jamama, kako bi zaradili da prežive.Mještani ovog sela prepričavaju danas kako je ugalj iz ilegalnih jama bio jedini izvor prihoda za Seđada Đerahovića, Amara Arnautovića i Huseina Delića.

“Otišla su tri mlada života. Pogodilo nas je sve. Nema. Djeca su otišla dolje, u jamu, plin ih zafatio. To je to”, kaže stric jednog od preminulih mladića Besim Arnautović. Trojica mladića nisu jedini koji su bili primorani na prikupljanje željeza i cjelodnevno iskopavanje uglja iz brojnih napuštenih i opasnih jama u okolini Zenice.

‘Kakvu ja imam perspektivu?’

Dan nakon nesreće, na ovoj deponiji zatekli smo Senada Talića, koji kaže da je svjestan rizika, ali i toga da bez ove deponije ne može preživjeti.

“Šta ću ja. Ja moram zaradit’ koru hljeba. Pa šta zaradim? Dva’est maraka. Deset. Nekad pet maraka. Kakvu ja imam perspektivu? Nikakvu. Imam li ja ikakve šanse da nađem posao? Imam omladine koja je na birou, imam sina dvadest godina, koji ne radi nigdje. Svi smo na birou”, priča Senad Talić.

Mještani Gradišća danas su ogorčeni jer kažu – nema nikoga da zaustavi tragedije na deponiji. Strahuju također da će za njih, kao i za brojna mjesta u okolini Zenice, ilegalne jame i dalje biti jedini izvor prihoda.
Stanovnici Gradišća, ali i ostalih zeničkih naselja uputili su apel nadležnima da učine nešto kako bi pomogli obiteljima preminulih mladića, ali i spriječili buduće tragedije. Međutim, predsjednik Mjesne zajednice Senad Bašić smatra da će ovo biti samo jedna od nesreća koja će, kao i prethodne, uskoro biti zaboravljena.

“Obično se digne neka prašina, dva, tri dana, do desetak dana. Poslije sve to ostaje mrtvo slovo na papiru. Jedino nekakva ljudska solidarnost, neko samoinicijativno, radi humanitarne pomoći, to očekujem. Naši ljudi, obični ljudi, su ipak spremni da pomognu. A što se tiče države – mislim da će to teško ići”, konstatuje Bašić. Trojica mladiča danas su sahranjeni na lokalnim grobljima u okolini Zenice.

(Radio Slobodna Evropa)

Jučerašnja nesreća kod Zenice, u kojoj su u ilegalnoj jami od trovanja gasom smrtno stradala tri mladića, nakratko je, zbog žalosti ili straha, zaustavila ilegalne kopače uglja i željeza. Međutim, tom poslu će se sigurno vratiti, jer od njega žive.

Policija neće pred kamere. Kažu, nisu nadležni, ali i nemoćni su, jer se ilegalne jame za kopanje uglja često prave na privatnim posjedima.

Dževad i dane i noći provodi na svojoj improviziranoj željezariji na rubu industrijske deponije.

Željezo preprodaje, nešto otkupi, a dobar dio sam iskopa. Od invalidske penzije teško bi mogao živjeti, te pomagati porodicu, iako dnevna zarada kopača nije velika.

„Za iskopanih 120 kilograma zaradim deset maraka [pet eura]“, rekao je Dževad Šišić, kopač.

On je i proteklu noć bio na deponiji, jedan od rijetkih koji se usudio doći nakon nesreće u kojoj su trojica nastradala. Tu je mnogima jedini izvor zarade.

„Kopači uglavnom pronalaze grumenja nečistoga željeza. Za kilogram takvog materijala dobiju osam feninga. Međutim, unatoč toj slaboj cijeni i opasnostima koje čekaju, ne mogu, kažu, odustati, s obzirom da od toga žive“, javlja reporter Al Jazeere Ivan Pavković.

Pronalazak novog posla

Četiri eurocenta po kilogramu dobiju i za ugljen, koji uporedo kopaju u jamama na rubu deponije. I jedno i drugo je jednako opasno. Prava je sreća izvući se iz tog posla, govori Bernard, koji je to uspio zahvaljujući zaposlenju.

„Kopao sam ćumur, držao sam jamu. Snalazio sam se jednostavno, prisiljen bio. Doslovno prisiljen. Tako i većina ljudi koji tu žive? Naravno. Vidimo stanje kakvo je u državi, mislim sve sami znamo“, rekao je Bernard Blažević, bivši kopač iz Gradišta.

Iz Gradišta, u kojem živi većina kopača, deponija Rača se odlično vidi. Pogledima često po njoj prelazi Naza Hinović. Obojica sinova tamo kopaju u potrazi za željezom ili ugljenom. Danas joj je laknulo, jer nisu otišli.

„Kad mi krenu, ja samo išćem od Boga po svom zakonu, molim se da ih sačuva – i njihove i moje. I svakoga. Dok ne dođu kući, nisi veseo i radostan. Uvijek gledaš – ne daj Bože nešto. Ja sam plakala i jutros, teško je“, kazala je Hinović.

Izvor: Al Jazeera

dzevad-sisic-kopac-ajb-promo

Seđad Đerahović (33), Amir Arnautović (30) i Husein Delić (31) smrtno su stradali u ponedjeljak na deponiji industrijskog otpada Rača u Zenici. Živote su izgubili dok su kopali ugalj, usljed gušenja plinom, što je potvrđeno i obdukcijom.

U porodicama stradalih muškaraca šok i nevjerica. Huseinova majka Kadrija ekipi Faktora je kazala da joj je sin bio jedina nada. On je živio sa majkom i ocem u teškim uvjetima i u trošnoj kući. Nedavno je počeo graditi kuću nadajući se da će zasnovati porodicu i živjeti u toj kući. Tragedija je prekinula te snove. Husein je imao i tri sestre, a najstarija od njih, Sabina, dodajući da je u nesreći izgubila i zeta, jer je sestra Azra bila udata za Seđada.

Husein je, kaže, zarađivao za sebe i roditelje, a sada ga više nema… Iza Seđada je ostala trudna supruga Azra i četvero djece. Seđad je prije 15-ak dana kao tehnološki višak dobio otkaz u firmi na Rači koja se bavi sekundarnim sirovinama. Nakon toga je kopao ugalj sa ocem, a u tom poslu je i stradao.

Brat Amira Arnautovića, Samir, ističe da je Amir živio sa majkom, koja ima minimalnu penziju, te se borio da zaradi koji dinar. Danas je klanjana dženaza Amiru i Seđadu, dok će Husein biti ukopan sutra. Ekipa Faktora danas je bila u posjeti porodicama stradalih momaka, a tekst možete pročitati u sutrašnjem izdanju dnevnih novina

Delegacija Gradske uprave posjetila je porodice nastradalih muškaraca i uz iskrene riječi saučešća uručila im robne pakete, a porodicama je odobreno po 1.000 maraka novčane pomoći, saopćeno je iz Grada Zenice. (Faktor)

 

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno