Zenica

VIDEO+FOTO: Majke Srebrenice u Zenici “Naše je da tražimo pravdu”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U znak sjećanja na 11. juli 1995. godine i genocid u Srebrenici ove godine je u Zenici organizovano mirno protestno okupljanje na kojem su prisustvovale majke Srebrenice koje su sa transparentima i imenima ubijenih u genocidu obilježili ovaj događaj na Trgu Alije Izetbegovića.

Pored članica Udruženja građana “Žene Srebrenice, danas su Zenicu posjetile i predstavnice udruženja “Žene Podrinja-Bratunac”, “Srebreničke Majke” te predstavnice udruženja “Pokret Majke enklave Srebrenica i Žepa”.

Predsjednica Udruženja građana “Žene Srebrenice” Nura Begović podsjetila je kako, uz poruku “Istina i pravda”, svakog 11. u mjesecu organiziraju mirne skupove u Tuzli, koja je bila i grad u koji je najviše Srebreničana pristiglo nakon pada zaštićene zone Ujedinjenih nacija.

-Ne damo da se minimizira zločin, ne damo da se negira genocid, hoćemo istinu i pravdu, hoćemo pojedince po imenu i prezimenu da se kazne. A zna se ko su počinioci. UN je odgovoran, Srebrenica je bila zaštićena zona, međutim, zna se ko je ubijao, a ko je gledao.

Međunarodna zajednica je kompletna kriva za ovu tragediju i mi nikada nećemo odustati, dokle god ne pronađemo i posljednju žrtvu. Ovo su naše borbe – kazala je Begović.

Svi ratni zločinci, dodaje, moraju biti privedeni pravdi, a nedavna presuda u slučaju “Stanišić-Simatović”, jasno je pokazala da je odgovorna Srbija.

-Sada ćemo i tu tražiti pravdu, tražit ćemo da se kazni, tražit ćemo odgovornost. Tačno se zna da je Srbija bila agresor na kompletnu Bosnu i Hercegovinu, a zna se i gdje im je bilo najlakše počiniti – tamo gdje smo im najbliži bili mi – kazala je Begović.

Porodicama žrtava poručila je da se odluče te da ukopaju tijela svojih, makar još uvijek nisu kompletna tijela ubijenih njihovih najmilijih, a političarima da ne opstruiraju proces pronalaska preostalih žrtava.

Sutra će zasjedati Organizacioni odbor za obilježavanje godišnjice obilježavanja genocida u Srebrenici, a dosad je, kaže Begović, 25 nekompletnih identifikovanih tijela spremno za dženazu 11. jula.

-Još se pripremaju tijela za identifikacije. Sigurno će biti još veći broj tijela za ukop – kazala je.

Ona je istakla kako su na skup u Zenicu došle uz podršku Organizacije žena Stranke demokratske akcije iz Zenice, pa poziva i druge organizacije ili udruženja da im pomognu u organizaciji ovakvog skupa u drugim bh. gradovima.

Iz zeničke SDA su poručili da je organizacija dolaska Majki Srebrenice u Zenicu odavanje počasti i podrške majkama u njihovoj borbi.

Istakli su kako je pred njima cjelodnevno druženje te da će se nakon okupljanja na Trgu Alije Izetbegovića uputiti u Čaršijsku džamiju u Zenici gdje će biti proučeni odlomci iz Kur’ana za sve žrtve genocida i ubijene nakon čega je planiran ručak i druženje do njihovog povratka.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno