Zenica

VIDEO+FOTO: Konjanici iz Zenice krenuli prema Pruscu: Nije lako pripremiti konja za put na Ajvatovicu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

I ove godine konjanici s područja Općine Zenica na svojim konjima krenuli su ka dovištu Ajvatovica gdje će u nedjelju biti održana centralna svečanost kulturno-vjerske manifestacije 510. Dani Ajvatovice.

Nakon klanjanja džuma-namaza u džamiji zeničkog naselja Trgovišće bliz 20-ak konjanika je okitilo svoje konje, zastavu predalo bajraktaru te uz dovu krenuli na put dug 70-ak kilometara.

Tradicija odlaska konjanika na Ajvatovicu iz Zenice datira već nekoliko godina, iako je brojka proteklih godina bila mnogo veća, ove godine je tek njih 20-ak krenulo iz Zenice prema Pruscu.

Jedan od njih je Nezir Šuvalić koji je i ove godine ukrasio konje za svoje unuke koji će ih jahati do platoa Ajvatovice.

“Od kako je rat stao idemo na Ajvatovicu. Pet godina idemo iz Zenice, a išli smo i ranije iz Donjeg Vakufa. Teško je, nije lako pripremati konja za ovaj put. Danima se hrani žitom, pripremamo ga, nije to samo uzjahat i idemo…”, govori Šuvalić uz objašnjenje da su tradicionalna bosanska odjiela prije bila dosta pristupačnija nego danas kada koštaju blizu 400 KM.

Vođa puta Osman Hrustić je kazao da Ajvatovica za njih predstavlja tradiciju, lijepo druženje i priliku da uživaju u prirodi.

“Dozvolili su nam da idemo uprkos pandemiji. Mi prvo idemo prema Donjem Vakufu gdje ćemo se sastati s drugim konjanicima. Meni je ovo 15. Ajvatovica po redu iplaniram i narednih godina da idem. Nije naporno, uživamo, Allah da olakšanje tako da ćemo nastaviti i narednih godina”, izjavio je Hrustić.

Brojni građani Zenice svojim mobilnim uređajima i željom za sretan put ispratili su konjanike koji će u nedjelju ujutro krenuti ka platou Ajvatovice na obilježavanje 510. manifestacije Dani Ajvatovice.

Izvor: klix.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno