Zenica

VIDEO+FOTO: Koncert vojnog orkestra “Mehter” u Zenici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

VIDEO+FOTO: Koncert vojnog orkestra “Mehter” u Zenici- U Turskom parku u Zenici od 17h održan je koncert turskog vojnog orkestra Mehter, koji se smatra najstarijim vojnim orkestrom na svijetu.

Vojni orkestar kao što je Mehter počinje se spominjati od 13. stoljeća. Vjeruje se da je prvi “mehter” poslao Osmanu I seldžučki sultan Alaeddin Kayqubad III kao poklon zajedno s pismom koje pozdravlja novonastalu državu.

Od tada je svaki dan poslije popodnevnog namaza; “mehter” je svirao za osmanskog vladara.

Pojam vojnog orkestara, kakav je i danas u upotrebi, počeo se posuđivati ​​iz Osmanskog Carstva u 16. stoljeću. Zvuk povezan s mehterânom također je utjecao na europsku klasičnu muziku, kod skladatelja kao što su Joseph Haydn ,Wolfgang Amadeus Mozart i Ludwig van Beethoven koji su pisali kompozicije inspirirane ili osmišljene da oponašaju muziku mehtera.

Ovakva muzička pratnja za vojsku je osmišljena kako bi hrabrila vojnike tokom borbe. Tradicija ima korijene u osmanskim mehter sastavima iz 1300-tih, kada su bili dio mašinerije koja je činila osmansku vojsku jednom od najmoćnijih na svijetu. Kao dio elite janjičarskih trupa Osmanskog carstva, mehter sastav je imao ulogu da svira glasnu muziku koja bi preplašila neprijatelje i ohrabrila domaće vojnike. Koristeći ogromne bubnjeve i cimbale, zvuk koji je proizvodio mehter sastav prostirao se kilometrima.

Tokom osmanskog osvajanja Balkana, od 14. do 16. stoljeća, mehter sastavi su bili neizostavni pratioci osmanske vojske, koja je u jednom trenutku djelovala neosvojivo, čak i protiv velikih evropskih alijansi. Vremenom je Zapadna Evropa preuzela običaj korištenja muzičkih sastava u svrhu strašenja neprijatelja.

Postoji legenda da su sve instrumente koje je osmanska vojska ostavila u Beču kada se 1683. godine povlačila, Austrijanci prikupili, proučili i počeli se njima koristiti. Vojske širom Evrope su uskoro počele da uvode u upotrebu vojne muzičke orkestre, revolucionirajući već postojeći način ratovanja koji je stoljećima korišten u Evropi.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno