Kultura Zenica

VIDEO+FOTO: Izložba “Bosanski pogledi i putokazi – Adil Zulfikarpašić” u Muzeju grada Zenica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Muzej grada Zenica do kraja januara naredne godine bit će domaćin izložbe “Bosanski pogledi i putokazi – Adil Zulfikarpašić”, koju je pripremio Bošnjački institut “Fondacija Adila Zulfikarpašića”.

Direktor Fondacije prof. dr. Faris Gavrankapetanović napomenuo je kako je ovo treća izložba koju su postavili u BiH te da je prva bila u prostoru te ustanove u Sarajevu, a druga u Bihaću.

– Ova izložba pokazuje djelovanje Adila Zulfikarpašića, praktično od njegovih dječačkih dana, zatim vremena prilaska antifašističkom pokretu, borbe u Narodno-oslobodilačkom ratu 1941.-1945. godine, emigraciji, njegovom liberalnom pokretu u Evropi i o njemu kao uspješnom biznismenu. Naravno, i o njegovoj supruzi, rahmetli Tatjani Zulfikarpašić-Nikšić, koja ga je pratila i također dio svog imetka implementirala u ovu fondaciju – kazao je Gavrankapetanović.

Ovu su izložbu, napomenuo je, organizirali kustos Ermin Lagumdžija, Sanjin Hatibović i Narcisa Puljek-Bubrić.

– Ovo je jedna jedinstvena izložba o našem osnivaču. Inače, Adilbeg je bio jedinstvena ličnost. Ujedno je bio političar, mecena, kulturni radnik…iznad svega liberal. Mi smo, u stvari, ovom izložbom htjeli da predstavimo sve najvažnije aspekte njegovog djelovanja – kazala je Puljek-Bubrić.

Ponosni su, dodaje, što su ovu izložbu u Sarajevu priredili na 109 panoa, ali svi nisu predstavljeni publici u Zenici. Jeste većina tih panoa, ali zenička izložba ne “prati hronološki red, nego je u stvari poredana tematski, zbog prostora”. Ideja izložbe je, podvlači, da se predstavi stvaralaštvo i opus koji je trajao više od sedam decenija.

Direktor zeničkog Muzeja Adnadin Jašarević istakao je kako su zaposleni u Bošnjačkom institutu, nakon “poprilično godina istraživanja i rada”, učinili ono što je trebalo za svog vakifa.

– Ja bih rekao za bosanskog vakifa. Jer, ono što oni čuvaju u Sarajevu, što štite sve ove godine, zapravo, predstavlja dušu Bosne i Hercegovine te baštine sve ono što je nama stvarno značajno – kazao je Jašarević.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno