Zenica

Organima Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu ZDK je istekao mandat

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Obavijest o isteku mandata organima Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu Kantonalne organizacije Zeničko – dobojskog kantona.

Poštovani,

Ovim putem Vas obavještavamo o nezakonitom i antistatutarnom djelovanju organa Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu Kantonalne organizacije Zeničko –Dobojskog kantona ( dalje: NSSRZUZ KO Ze-Do kantona )

Izborna Skupština NSSRZUZ KO Ze-Do kantona održana je 26.10.2017.godine, te imajući u vidu da mandat organima NSSRZUZ KO Ze-Do kantona traje četiri godine, lako se da zaključiti da je mandat svima istekao prije više od godinu dana.

Dana 22.02.2022.godine o svemu navedenom obaviješten je i NSSRZUZ FBiH, međutim i nakon upozorenja od strane predsjednika federalnog sindikata o obavezi postupanja u skladu sa Statutom, Skupština nije održana, te novi organi u NSSRZUZ KO Ze-Do kantona nisu izabrani.

Lice koje se lažno predstavlja kao Predsjednik kantonalne organizacije, Zaim Begić, je već druže vrijeme u mirovini, te kao takav ne može razumjeti probleme sa kojima se susreću radnici u zdravstvu, a posebno u vrijeme kovida koje je gore pomenuti proveo u sigurnosti svoga doma, ne poduzimajući ništa kako bi se riješili mnogobrojni problemi zdravstvenih radnika.
Jedine aktivnosti koje je Zaim Begić poduzimao usmjerene su protiv sindikalne organizacije OO KB Zenica za što postoji čitav niz dokaza.

Najaktivnija i najuređenija Sindikalna organizacija u ZDK je organizacija KB Zenica što se lako da utvrditi. NSSRZUZ KO Ze-Do umjesto da podržava takve sindikalne aktivnosti najbrojnije i najaktivnije organizacije, čije članstvo se susreće sa velikim problemima, on se od njih ograđuje i da stvar bude gora čini sve da te aktivnosti budu ugušene.

Najsvježiji primjer odnosa prema OO KB Zenica jeste činjenica da na Skupštini Federalnog sindikata koja je održana 11.12.2022. nije bio niti jedana predstavnik iz OO KB Zenica. Napominjemo da ZDK na navedenu skupštinu delegira 10 delegata, a sama činjenica da nijedan delegat iz OO KBZ, koja broji oko 950 članova, nije bio prisutan govori o odnosu Zaima Begića i KO Ze-Do prema našoj organizaciji.

Licemjerno i nedopušteno je obraćati se članovima sindikata OO KB Zenica putem službenih mail adresa Javne ustanove KBZ, iako OO KB Zenica ima legalno izabrane predstavnike sa aktivnim mandatima, za razliku od Zaima Begića.

Prije nego se slijedeći put obrati članovima Sindikata OO KB Zenica pozivamo gosp. Zaima Begića da odgovori na pitanja:

Zašto nije organizovao aktivnosti vezano za isplatu pomoći radnicima u zdravstvu ZDK ?

Zašto se KO Sindikata nije pridružila aktivnostima OO KB Zenica, iako smo ih uredno pozivali da nam se pridruže?

Zašto nije izabrao barem jednog delegata za Skupštinu iz KB Zenica koja broji oko 950 članova?

Zbog čega nije održao skupštinu NSSRZUZ KO Ze-Do kantona i nakon upozorenja federalne organizacije sindikata?

Da li je u međuvremenu naučio koristiti tehnička dostignuća, kao što je viber, elektronska pošta i sl.?

Zašto nije dozvolio OO KB Zenica da koristi prostorije sindikata za sastanke, a koje je dobio na korištenje od grada Zenica?

Da li on smatra da KO Sindikata treba da predstavlja penzioner koji je informatički neobrazovan, pored 2200 drugih članova, koji posjeduju mnogo bolje reference?

Neka dokaže kako je plaćao članarinu u protekle četiri godine?

Na kraju pozivamo Zaima Begića da zaboravi osobne interese, da stavi u prvi plan interese članova Sindikata koje navodno predstavlja, da se povuče u zasluženu mirovinu i uživa u blagodetima koje to doba i nosi, jer je svojim dosadašnjim djelovanjem donio više štete, nego koristi za sve članove iz ZDK, a ukoliko smatra da ima dovoljno energije i znanja, neka ih usmjeri na djelovanje u Udruženju penzionera, a nama aktivnim radnicima neka prepusti da se borimo za svoja prava.

Također ga pozivamo ukoliko želi otvoreno razgovarati o svemu navedenom da stojimo na raspolaganju za bilo koji informativni medij ili emisiju, a sve u cilju bolje obaviještenosti našeg članstva.

Ovo činimo iz razloga što želimo da Sindikat radi u cilju zaštite i interesa svih svojih članova, da Sindikatom rukovode legitimno izabrani organi, te da rade u skladu sa Statutom NSSRZUZ FBiH, zakonom i podzakonskim propisima.

S poštovanjem!

Za Predsjedništvo NSSRZUZ FBiH
OO JU Kantonalna bolnica Zenica



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno