Info

VIDEO+FOTO: INZ proširuje saradnju sa lokalnim zajednicama u Usori i Doboj Jugu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) nastavlja aktivnosti na povećanju i unapređenju saradnje u svim oblastima zaštite bilja, životinja i ljudi, kroz aktivnosti službi i Zavoda unutar Instituta, posebno kad je u pitanju saradnja sa lokalnim zajednicama.

Nakon što je protekle sedmice održan sastanak sa čelnim ljudima Općine Kakanj, ove sedmice domaćini delegaciji Instituta, koju je predvodio direktor dr. Senad Huseinagić, bili su zvaničnici općinskih administracija općina Usora i Doboj Jug.

– Sastanak je bio vrlo uspješan i nadam se skorom potpisivanju Ugovora o produljenju suradnje. Institut je opremljen, ima stručne ljude i vidimo veliki niz “polja” u kojima možemo zajedno djelovati, ponajviše za poljoprivredu, uzgoj voća, povrća, gdje možemo očekivati podršku Instituta. Odranije imamo saradnju u našim školama, posebno tokom ove pandemije, koristimo Institut za kontrolu uzoraka kvaliteta vode iz svih naših susata, kao i za deratizaciju u cijeloj Općini Usora, ističe načelnik Usore Zvonimir Anđelić.

Kako je istakao, cilj općinske administracije je proširiti saradnju na druga polja, korištenja svih mogućih kapaciteta stručnosti i znanja INZ-a, kao što su mjerne jedinice za nivo polena, praćenje meteo-stanja za manje, ali kvalitetnije i zdravije korištenje pesticida i drugih sredstava u poljoprivredi.

– Nama cilj da budemo u svemu tome, želja nam je produbiti suradnju i približiti građanima sve ono što rade u Institutu, od veterine, kontrole proizvedene hrane, do pretraga zdravstvenog stanja kućnih ljubimaca, istakao je Anđelić.

Prvi čovjek susjedne, Općine Doboj Jug Mirnes Tukić ponovio je obostranu opredjeljenost da se radi na dobrobit građana općine i Kantona.

– Siguran sam da ćemo pružiti svoj maksimum i ići u sve vrste projekata koje pokrene i predloži Institut, ali i mi kao lokalna zajednica ćemo odgovoriti na sve zahtjeve. Mi imamo izreku da želimo da Općina Doboj Jug bude mjesto ugodnog življenja i siguran sam da ćemo ovim djelovanjem učiniti korak ka tome, istakao je Tukić.

Prema riječima direktora Instituta dr. Senada Huseinagića, posjetama poput ove želi se naglasiti da su Institutu sve općine i gradovi, bez obzira na veličinu, baš kao i svi stanovnici ZDK podjednako bitni i važni, te da Institut svoje aktivnosti provodi u svim sredinama.

– Na ovaj način stvaramo prostor da Institut svoje stručne i laboratorijske kapacitete stavi na raspolaganje lokalnim zajednicama, a one bolje mogu prepoznati svoje lokalne potrebe i tako ih kanalisati prema INZ-u, koji onda bolje odgovori na njihove zahtjeve. Naša djelatnost je fokusirana na zdravlje ljudi, a vezano i životinja i bilja, što znači posredno i unapređenje proizvodnje hrane. Uvjeren sam da će ova saradnja sa lokalnim zajednicama, dodatno kroz mogućnost zajedničkog nastupa u većim projektima, značiti obostranu dobit, istakao je Huseinagić.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno