Zenica

VIDEO+FOTO: INZ obilježava Evropsku sedmicu prevencije karcinoma grlića maternice

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Dijeljenjem propagandnog materijala i izložbom plakata u shopping centru “Zenica” Zenici, Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica počeo je obilježavanje Evropske sedmice prevencije karcinoma grlića maternice. U akciji do 21. janaura se ima za cilj skrenuti pažnju javnosti na značaj redovnih ginekoloških pregleda i PAPA testova.

Doktorica Elma Kuduzović, rukovoditeljica Odjeljenja za promociju zdravlja u INZ napominje d aje kampanja s ciljem motiviranja za obavljanje preventivnih pregleda, jer se radi o karcinomu koji je “100 posto izlječiv, ako se otkrije u ranom stadiju”.

-Na području Zeničko-dobojskog kantona imamo program besplatnog PAPA testa za sve žene od 20 do 65 godina starosti, tako da apelujemo da iskoriste tu priliku, pobijede stid ili nedostatak vremena. Da odvoje vrijeme za sebe i urade PAPA test te, na taj način, spriječe ovu malignu bolest, istakla je Kuduzović.

Svake godine raste broj žena u tom kantonu koje se podvrgavaju redovnim preventivnim pregledima i PAPA testovima.

– Prošle smo godine imali oko 15.000 urađenih PAPA testova, u dvanaest domova zdravlja u ZDK-u. Najčešće su to mlađe žene, koje se odazivaju na ginekološke preglede, sa uzimanjem PAPA testa. Nažalost, u Bosni i Hercegovini svakog dana jedna žena oboli od karcinoma grlića maternice, ističe dr. Kuduzović.

Ginekološki pregledi sa PAPA testom su “zlatni standard” u borbi i blagovremenom otkrivanju ove maligne bolesti, zajedno sa vakcinacijom protiv HPV virusa, za koji se zna da je glavni uzročnik karcinoma grlića maternice.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno