Zenica

Jelić: Po novom zakonu, Skupština će biti osnivač Turističke zajednice ZDK

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Nacrt Zakona o turizmu Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), za koji je saglasnost dala Vlada ZDK, za tačno deset dana naći će se i pred zastupnicima Skupštine ZDK- potvrdio je u razgovoru za Fenu resorni ministar za privredu Zlatko Jelić.

Zbog nedostatka federalnog propisa iz ove oblasti, jer je Zakon o turističkim zajednicama Federacije Bosne i Hercegovine 2015. godine proglašen neustavnim, ZDK je pokušao još 2017. godine donijeti zakon na svom području. Tadašnji nacrt zakona povučen je iz skupštinske procedure, a u međuvremenu je prestala s radom i Turistička zajednica ZDK, koja je 2020. godine i izbrisana iz registra.

-Sada idemo s novim Nacrtom Zakona o turizmu ZDK, kojeg je utvrdila Vlada ZDK. Zakonom objedinjavamo obavljanje turističke djelatnosti, ali i propisujemo način osnivanja, organizacije i rada turističkih zajednica te utvrđivanje naplate boravišne takse. U suštini, obilježava tri zakona, koji su ranije postojali- ističe ministar Jelić.

Ministarstvo je, napominje Jelić, u pripremi tog dokumenta, moralo pratiti važeći Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti FBiH.

-Kada je u pitanju dio zakona koji reguliše osnivanje i rad turističkih zajednica, uvedene su određene novine. Osniva se Turistička zajednica ZDK, sa sjedištem u Zenici, a osnivač će biti Skupština ZDK.

Nadamo se da će, nakon nacrta te provedene javne rasprave, ovaj zakon biti usvojen u naredna dva mjeseca, da bi se moglo krenuti u proceduru osnivanja TZZDK. TZZDK će imati svojstvo pravnog lica i bit će upisana u sudski registar- najavljuje Jelić.

Predviđene su izmjene u strukturi, upravljanju i načinu rada u odnosu na raniju TZZDK. Upravljačku strukturu, dodaje, činit će samo nadzorni odbor i direktor, a dijelom će se finansirati iz budžeta ZDK-a.

-Odnosno, iz budžeta osnivača, jer će i lokalnim zajednicama, shodno potrebama i mogućnostima, biti omogućeno da osnivaju turističke zajednice, a što do sada nije bio slučaj. Upravljačka struktura i način upravljanja su isti kao i kod TZZDK.

U tom će se slučaju dijelom finansirati iz budžeta grada ili općine. Drugi izvori finansiranja mogu biti i vlastiti prihodi, koje mogu ostvarivati kroz obavljanja određenih djelatnosti, koje su im dozvoljene kroz zakon- kaže Jelić.

Zakonom je predviđeno i formiranje jednog dijela, odnsono Turističkog vijeća, koji će sastavljeno od direktora TZZDK i jedinica lokalne samouprave, koje će imati ulogu “koordinacije rada i aktivnosti svih turističkih zajednica formiranih na području ZDK-a, a u cilju zajedničkog nastupa i rada na unapređenju turističke ponude i promocije”.

Privredni subjekti iz oblasti ugostiteljstva, usvajanjem novog zakona, bit će oslobođeni uplate obavezne članarine, odnosno tog parafiskalnog nameta.

-Zbog toga je u budžetu ZDK predviđen određeni iznos za finansiranje TZZDK. Nije veliki, ali je inicijalni iznos u kontekst da se može osnovati i početi raditi, a da se dalje razvija onako kako bude radila i poslovala.

Budžetom ZDK, isključivo za finansiranje rada TZZDK, predviđeno 100.000 KM na godišnjem nivou- ističe Jelić.

ZDK je, napominje, u budžetu predvidio i sredstva za finansiranje projekata za “unapređenje turizma i turističke infrastrukture”, a koja je, unazad pet-šest godina, dodjeljivao javnim pozivima. Radi se o iznosu od 500.000 KM, a za ta su se sredstva mogle prijaviti lokalne zajednice, mjesne zajednice, udruženja, a prošle godine i privredni subjekti, za “unapređenje ugostiteljskih sadržaja u njihovim objektima”, a sve u cilju poboljšanja turističke ponude ZDK-a. Godišnje se podrži 20-ak projekata.

-Bez obzira što zadnjih godina zakon nije postojao, postojala je volja, želja i sredstva da se iz budžeta ZDK podrži naš turistički sektor. U nama su našli partnera.

Kroz zakon je regulisan način naplate boravišne takse. Stavljanjem van snage, odlukom Ustavnog suda FBiH, Zakona o organizaciji turističkih zajednica FBiH, van snage je bio stavljen i Zakon o boravišnoj taksi pa nije bila obaveza plaćanjem boravišne takse onih kojih se bave pružanjem usluga smještaja u ugostiteljskoj djelatnosti.

Ponovo se definiše obaveza naplate i uplate boravišne takse, ali je definisano da su sredstva od naplate boravišne takse, sada, namjenska sredstva, koja će se isključivo moći koristiti u svrhu unapređenja turizma. To znači ne za finansiranje rada turističke zajednice, u kontekstu njihovih redovnih osnovnih troškova- podvlači Jelić.

Boravišna taksa će iznositi 2 KM po noćenju, a bit će usmjeravana u lokalne zajednice u kojima je ostvareno noćenje. Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku iz 2019., predpandemijske godine, u ZDK-u je evidentirano 90.000 noćenja, odnosno turisti su u prosjeku ostajali 2,5 dana.

Vjerovatno je, smatra Jelić, bilo i više posjeta, ali to su bila prijavljena. On se nada da će se, usvajanjem i novog zakona, stvoriti bolji uslovi za razvoj ove oblasti te da će turisti češće posjećivati i duže ostajati u gradovima i općinama tog kantona, koji ima veliki potencijal.

-Nakon usvajanja ovog zakona i formiranja TZZDK-a, nama ostaje izrada Strategije razvoja turizma ZDK, ali i drugih planskih dokumenata, koji će proizaći iz Strategije. Strategiju razvoja turizma ZDK uvrstili u svom planu rada već za ovu godinu.

Strategija će nam omogućiti da dobijemo presjek stanja i pregled trenutnog stanja, a, naravno, propisati mjere i aktivnosti koje ćemo poduzeti i realizirati u oblasti turizma- najavljuje Jelić.

Do sada su interes za osnivanjem lokalnih turističkih zajednica pokazivali gradovi Visoko i Zenica. Lokalnim zajednicama koje ne budu formirale svoje urede, sredstva od prikupljenih boravišnih taksi bit će uplaćivana na račune nadležnih službi za oblast turizma.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno