Zenica

VIDEO+FOTO GALERIJA: Privredna komora ZDK – programom PrilikaPlus opremljene radionice u školama i na Institutu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

VIDEO+FOTO GALERIJA: Privredna komora ZDK – programom PrilikaPlus opremljene radionice u školama i na Institutu – Privredna komora Zeničko-dobojskog kantona je, shodno potpisanim Ugovorima sa Republičkom agencijom za razvoj malih i srednjih preduzeća Banja Luka, koji se implementiraju u okviru Programa PrilikaPlus, podržavanog od strane Vlade Švicarske, u periodu od januara 2017. do septembra 2018. godine, implementirala (realizirala ili realizira), slijedeće projekte:

  1. „Jačanje sistema srednjeg stručnog obrazovanja u Zeničko-dobojskom kantonu“,
  2. „Unapređivanje školskih kapaciteta za praktičnu obuku u Zeničko-dobojskom kantonu u sektoru obrade metala“,
  3. „Tehničko i stručno obrazovanje i osposobljavanje u općini Tešanj – od dobre do bolje prakse“,
  4. „Jačanje sistema srednjeg stručnog obrazovanja u Zeničko-dobojskom kantonu – II Faza“.

Partneri:

Implementator projekata je Privredna komora Zeničko-dobojskog kantona sa ključnim akterima: ministarstvima ZDK (za obrazovanje, nauku, kulturu i sport; za rad, socijalnu politiku i izbjeglice; za privredu), Pedagoškim zavodom Zenica, JU Službom za zapošljavanje ZDK, Federalnim zavodom za zapošljavanje, mješovitim srednjim školama u Zenici, Kaknju, Tešnju i Zavidovićima, Institutom „Kemal Kapetanović“ u Zenici, Institutom za zavarivanje u Tuzli, te kompanijama sa područja ZDK-a (KOTEKS doo Tešanj, RM-LH doo Zenica, Fuel Boss doo Zenica, Medena-commerce doo Tešanj, BME doo Tešanj, Krivaja metali doo Zavidovići, Imaco systemtechnik doo Usora, Fantasy Unikat doo Zenica, Namještaj Serdarević Zenica – obrt, Tvornica cementa Kakanj, RMU Kakanj, Termoelektrana Kakanj, Arel doo Zenica.

– Naši učenici koji završe svoje obrazovanje kao mašinski tehničari za kompjutersko upravljanje mašinama odmah su spremni za tržište. Oni su stručno-teoretski osposobljeni, mogu softverski pripremiti i odraditi sve što se od njih traži, kaže Mujo Zvekić, direktor Tehničke škole u Zenici.

– Mi smo kroz ovaj projekat osnažili i ojačali saradnju između kompanija i škola što značajno utiče na kvalitet praktične nastave, napominje Šefkija Botonjić direktor privredne komore ZDK.

Pravci djelovanja:

Privredna komora Zeničko-dobojskog kantona svoje projektne aktivnosti primarno realizira u dva pravca:

  1. A) Unapređenja praktične nastave za učenike u srednjim, stručnim školama i to inoviranjem postojećih nastavnih planova i programa;   B) Pokretanja programa prekvalifikacije i dokvalifikacije odraslih, nezaposlenih osoba, za potrebe metaloprerađivačkog sektora i sektora tekstila, kože i obuće.
  1. Projekat „Unapređivanje školskih kapaciteta za praktičnu obuku u Zeničko-dobojskom kantonu u sektoru obrade metala“, implementiran u periodu (septembar 2017.- maj 2018.), vrijednosti: 151.812,00 KM.

Realizirane aktivnosti:

Kao rezultat ovog implementacijskog perioda, nabavljena je i instalirana oprema za školske radionice 3 (tri) pilot škole Projekta, i to:

–           JU Mješovite srednje škole Kakanj, ukupne vrijednosti – 30.956,62 KM,

–           JU Mješovite srednje industrijske škole Zenica (rekonstrukcija i oprema), ukupne vrijednosti – 36.906,01 KM,

–           JU Tehničke škole Zenica, ukupne vrijednosti – 53.775,55 KM, te

oprema za radionicu Instituta „Kemal Kapetanović“ u Zenici i izvršene usluge kalibracije – provjere rendgen aparata za potrebe navedenog Instituta, ukupne vrijednosti – 20.302,29 KM.

Stvorene pretpostavke:

  • Ovim su stvorene pretpostavke za primjenu, projektom „Jačanje sistema srednjeg stručnog obrazovanja u ZDK“, inoviranih nastavnih planova i programa (NPP) za srednje stručne škole, za zanimanja bravar i zavarivač i to u nastavnom predmetu praktična nastava za III razred, u školskoj 2018/2019. godini,
  • Stvorene pretpostavke za unapređenje znanja, vještina i kompetencija učenika koji se školuju u pilot školama Projekta, te
  • Stvorene pretpostavke za unapređenje znanja, vještina i kompetencija odraslih nezaposlenih osoba, koje prolaze obuku za CNC operatere i programere u JU Tehnička škola Zenica, te obuku za zavarivače na Institutu „Kemal Kapetanović“ Zenica

 

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno