Naše

VIDEO+FOTO: Čimburijada 2017. u slici i riječi

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

VIDEO+FOTO: Čimburijada 2017. u slici i riječi – Veliki broj građana Zenice obilježio je tradicionalnom manifestacijom Čimburijada prvi dan proljeća u parku na Kamberovića polju, javlja Anadolu Agency (AA).  Stotine Zeničana okuplja se na obalama rijeke Bosne kako bi obilježili dolazak proljeća uz čimbur, jelo koje se pravi od jaja i simbolizuje rađanje života i proljeće.  Rasim Salčinović, zenički ugostitelj, tradicionalno pravi najveći čimbur od 1.500 jaja, koji se podijeli građanima Zenice.

„Čimburijada je za Zenicu najveća radost. Od svih mogućih manifestacija, čimbur spada u najljepše manifestacije grada Zenice. Za jutrošnji čimbur iskorišteno je 1.500 jaja, a da bi se napravio pravi zenički čimbur, potreban je pravi majstor koji poznaje recept. Tradicija je jako duga, ne zna se koliko dugo se obilježava, jer su je obilježavali naši djedovi i pradjedovi“, rekao je Salčinović.

KLIKNI NA VIDEO DA POGLEDAŠ REPORTAŽU OD DVADESETAK MINUTA:

U sklopu Čimburijade organizovano je i takmičenje u pravljenju zeničkog čimbura, koje se održava već treću godinu zaredom. Pobjednici su ovaj put bili tim KVAKA iz Zagreba (Hrvatska), a slijedili su ih “Penzioneri iz Živinica”, te ekipa BHRT Javnog servisa.

Dejan Janota iz Požege učesnik je u takmičenju pravljenja zeničkog čimbura.

„Prelijepi su dojmovi sa ovog događaja. Mnogo je naroda i velika je posjeta i oduševljen sam. Drugi put dolazim na Čimburijadu, ali nešto ovakvo u Hrvatskoj nemamo. Definitivno je ovo veliki dodatak turizmu i šteta što se ovo ne prikazuje i negdje drugdje, poput televizija u Hrvatskoj“, rekao je Janota.

Zijad Zahirović je zamijenio Emilijana Kneževića koji se više od 40 godina na prvi dan proljeća tradicionalno kupao u rijeci Bosni.

„Drago mi je što mogu zamijeniti Emilijana koji se više ne može kupati u rijeci Bosni. Ja sam umjesto njega odlučio da budem taj Zeničanin koji će svake godine biti legenda Čimburijade. Emilijan je stara legenda i meni je prvi put i volio bih da budem njegov zamjenik“, rekao je Zahirović.

Tradicionalno je organizovana i eko-regata koja je krenula iz prigradskog naselja Drivuša, u organizaciji Sportsko-rekreativnog kluba „Bosna“ iz Zenice, a učesnici su bili učenici osnovnih škola iz Zenice.

Zeničani će uz muziku, veselje i miris roštilja i čimbura koji se širi Kamberovića poljem ostati do kasnih popodnevnih sati.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno