Zenica

VIDEO+FOTO: BiH na Dan državnosti dobila 11 kilometara autoceste

zenicka zaobilaznica

Bosna i Hercegovina danas je, na Dan državnosti, dobila 11 novih kilometara autoceste. Javno preduzeće Autoceste FBiH organiziralo je danas simbolično otvaranje i obilazak novoizgrađenog dijela autoceste na Zeničkoj obilaznici.

Riječ je o dionicama Drivuša – Klopče, Klopče – Donja Gračanica i dijela Donja Gračanica (Zenica sjever) – Tunel Zenica na kojima je izgrađeno sedam vijadukta, četiri tunela, jedan most, petlja s naplatnim mjestom i vanjska saobraćajnica od naplatnog mjesta do priključka na magistralnu cestu M-17.

Ukupna vrijednost investicije iznosi 225 miliona eura, a sredstva su osigurana putem Kuvajtskog fonda za arapski ekonomski razvoj (KFAED), Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), te bespovratnim sredstvima Evropske unije u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

Ovo je jedan od najzahtjevnijih poduhvata na Koridoru Vc, prije svega zbog konfiguracije terena, velikog broja mostova, vijadukta i tunela, ali i poteškoća koje su se javile prilikom gradnje kao što su klizišta i podzemne vode.

Ekipa Faktora provozala se danas novoizgrađenom dionicom Zeničke obilaznice i uvjerila se u sve ono što je prethodnih godina urađeno na ovom projektu.

Na dionici se nalazi 50 objekata i vrlo mali dio je otvorene trase.

Autocesta će biti u funkciji kada se objavi uredba o visini naknade za korištenje ovog dijela dionice u Službenom glasniku FBiH što se očekuje u narednih nekoliko dana. Trenutno je u izgradnji 40 kilometara autoceste.

Izvor: Faktor

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem