Zenica

VIDEO+FOTO: ArcelorMittal Zenica o incidentu u rijeci Bosni

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Danas je u zgradi direkcije ArcelorMittala Zenica održana press konferencija kompanije na kojoj je detaljno pojašnjeno uzroci, razlozi ekološkog incidenta koji se dogodio 31. januara.

Tom prilikom je generalni direktor Nikhil Mehta sa timom prezentovao sve podatke do kojih su došli ispitivanjem razloga.

Kako su naveli prije par dana iz kompanije uzrok incidenta je bilo oštećenje podzemnog zida šahta DHD sistema, koji je spojen na kanalizacionu mrežu.

Direktor Nikhil Mehta je medijima objasnio važnost da informacije koje su prikupili prezentiraju javnosti.

“Kao odgovorni građani grada Zenice osjećamo odgovornost da objasnimo šta se desilo. Također je za nas važno koji su problemi doveli do toga i koje ćemo aktivnosti uraditi povodom toga. Svi ste vidjeli crvenu obojenu vodu koja se raširila u rijeci Bosni. Tada je to kreiralo paniku šta je ispušteno u rijeku Bosnu i mi smo bili zabrinuti šta se dešava. Odradili smo detaljnu analizu i pronašli šta je sve prošlo krivo. Također, napravili smo detaljan akcioni plan koji planiramo ostvariti. Naš tehnički tim Adnan Topalović, Azra Sivrom sa timom odradili su istraživanje šta se desilo. Želim da se izvinim građanima Zenice koji su imali problema zbog ove neugodnosti i koji su bili zabrinuti. Garantujem vam da ćemo biti odgovorni i da smo preduzeli da se ovaj incident ne ponovi” izjavio je direktor Nikhil Mehta.

U prezentaciji koju je pripremio tehnički dio ekipe, član tima Adnan Topalović prezentovao je šta se zapravo dogodilo. Objašnjen je princip prečišćavanja u Čeličani i razlozi zbog kojih je došlo do ovog “ekološkog incidenta”.

“Na dan kad se desio incident, obustavljena je proizvodnja i odrađen je pregled sistema. Čišćenje je trajalo narednih 30tak sati, gdje je proizvodnja bila u potpunosti obustavljena. Nakon toga smo ušli u proces ispitivanja “greške” u sistemu, kako bi pronašli gdje je nastao problem.”

Azra Sivro je objasnila da voda nije toksična i da na dan incidenta nije uočen pomor ribe ili neki veći problem za rijeku Bosnu. Prema informacijama koje oni imaju, voda ima u sebi željeza zbog koje je imala specifičnu boju, ali u sebi nije sadržala druge hemijski štetne sastave.

 

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno