Ljudi

VIDEO+FOTO: Amel Tuka se vratio u BiH, pogledajte prvo obraćanje medijima

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Bosanskohercegovački atletičar Amel Tuka stigao je jutros na Međunarodni aerodrom Sarajevo gdje se prisutnim medijima obratio nakon učešća na Olimpijskim igrama u Tokiju. Tuka je zauzeo šesto mjesto u finalnoj utrci na 800 metara što je rezultat čime je bh. atletičar zadovoljan, posebno kada se u obzir uzme povreda s kojom je otputovao u Tokio.

“Generalno, moram biti zadovoljan ako uzmemo u obzir da sam prije mjesec dana u Stockholmu prelamao da li ću nastupiti u Tokiju zbog problema sa stopalom i upale koja se dogodila zbog preopterećenja. Ko radi, taj i griješi i da mi je neko tada ponudio finale Olimpijskih igara, odmah bih potpisali trener i ja. Općenito, drago mi je da smo kao tim napredovali puno u odnosu na Rio, iako nas je išlo znatno manje. Napravili smo iskorak i došli do dva finala u atletici. Naš Nedžad Husić se borio za medalju, Larisa Cerić se borila dobro, Lana Pudar je zauzela 19. mjesto što je uspjeh s obzirom na njene godine. Tako da sam ponosan na cijeli tim i približavamo se vrhu. Dat ćemo sve od sebe i u budućnosti, posebno oni kojima je prvi put da prođu iskustvo olimpijskih igara. Tamo se ne može doći nespreman i mora se sve posložiti za medalju. Vidjeli ste šta se dogodilo sa Đokovićem, išao je na medalju i to je najavljivao prije Tokija. Sreća i sve kockice se moraju posložiti. Moram biti zadovoljan s obzirom na moje stanje. U sebi sam malo i tužan, ali i zadovoljan. Tužan sam jer je bila velika prilika da donesem medalju. Na tom sam nivou već nekoliko godina i znam da pripadam tu, ali mi je drago što sam došao do finala i svoju zemlju sam tu predstavljao časno, što je veliki uspjeh. Sve ću uraditi da nastavim ovim putem i osjećam se veoma dobro. Ovih dana ću raditi i nastaviti s terapijama da vidim mogu li odraditi Dijamantsku ligu. Polufinale mi je znak da mogu trčati dobro ove sezone i želim iskoristiti svaku trku da poboljšam svoje vrijeme”, rekao je Tuka na početku obraćanja medijima.

Kada je u pitanju finalna utrka, bh. atletičar je objasnio nesreću koja se dogodila tokom druge krivine. Tom prilikom dobio je nenamjeran udarac od Nijela Amosa, što je bio veliki korak unazad za Tuku.

“Ja sam krenuo dobro, posebno kada sam vidio da sam druga staza, što je jako loše jer su prve dvije najgore. I drugi su krenuli odlično i našao sam se u sendviču. Bilo je guranja i vidio sam da hoće svi da uđu u prvu stazu. Kada smo ulazili u drugu krivinu, Amos je bio ispred mene. Nije bila ni trunka namjere, kako je pravio korak, krenuo sam desnom nogom i direktno smo se sudarili. Ekseri su mi se zabili u mišić i ugašen sam bio. Nisam imao osjećaj u nozi i ne znam kako sam završio utrku. Na prvu je to bio šok i pitanje da li da odustanem, ali se odluka donosi u djeliću sekunde. Idem do kraja, odlučio sam, makar i došao unatraške i želio sam proći časno kroz cilj, a ne da me neko ubacuje kao što se dešavalo s atletičarima koji su padali i ostajali bez šprinterice, što po meni nije korektno”, kaže Tuka i dodaje:

“I to može biti pouka, ali to je taj faktor sreće u finalu. Sve u svemu, zadovoljan sam jer sam skupio snage rizikujući veću povredu. Vidjeli ste, nas šest je išlo utrku oko 1:45 i utjecala je pozicija, ko je prvi zauzeo. Svi su spremni, treniraju godinama i nije u pitanju manji miting na kojem se stiže lako prednost rivala. Znao sam da moram pratiti i biti tu kako bih bio na prve dvije pozicije”.

Neizbježno pitanje za Amela bilo je vezano za ulaganja u bh. sport, odnosno da li je to nešto što opstruiše osvajanje medalje najboljim sportistima u našoj zemlji.

“Sigurno je do ulaganja. U protekle tri godine dobili smo dodatna sredstva od Olimpijskog komiteta za pripreme. Samo ta dodatna injekcija je toliko utjecala na nas da smo ostvarili najbolje rezultate. Trojica nas se borila za medalje direktno, i drugi su poput Larise Cerić napravili najbolji olimpijski rezultat u karijeri”, istakao je bh. atletičar.

Šestoplasirani atletičar na 800 metara u Tokiju tvrdi kako se sve stvari moraju posložiti da bi naša zemlja došla do medalje na najvećoj sportskoj smotri.

“Toliko malo nam je pomoglo da dođemo do finala. Za medalje mora biti sve posloženo i podići se na viši nivo. Ja moram sam formirati svoj tim, od nutricioniste, psihologa i fizioterapeuta i to je moja briga. Ko god od drugih sportista dođe na ovaj nivo, dobija to. Ne trebaju nam sredstva, već samo uvjeti. Da nam se plate vrhunski psiholozi, doktori. Uvijek se može naći način i to bi nam olakšalo. Moje kolege iz regiona, koje su na ovom nivou, imaju fizioterapeuta 24 sata. Budžet od svojih saveza imaju, a opet nisu došli do medalje. Za medalju se moraju sve stvari posložiti. Svi mi želimo zajedno isto, moraju se uključiti sve institucije, mediji i sportisti. Svi volimo sport, ali nedostaju da se sa strane uključe insistucije da imaju želju da se popnemo na tron”, poručio je Tuka.

Finale Olimpijskih igara u Tokiju izborio je i drugi bh. atletičar, Mesud Pezer u bacanju kugle. Tuka je poručio kako će sam Pezer otkriti koji problem je imao u finalu.

“Znam koje su stvari omele Pezera, a to će on nekada reći. To su bile tehničke stvari na takmičenju. Bilo je uvijek nekih stvari koje nedostaju. Znate mene godinama. Ja sam neko ko uvijek gleda na dobru stranu i želi samo dobro. Prolazio sam kroz svašta i kada bih pričao svašta, kada bih spominjao ljude koji su me iznevjerili, a od kojih sam imao obećanja… Morao sam riješiti sam i nastaviti dalje. Nisam dozvolio da me to poremeti. Moramo to prenositi na mlađe i ne smijemo se zamarati tim stvarima. To moraju preuzeti savezi i OKBiH, da ne skrećemo mi sportisti s putanje. Nije nam ni vrijeme, ni mjesto da se time bavimo. Možda bi mogli pomoći budućim olimpijcima da im sve bude osigurano. Jedinu podršku smo imali od gospodina Samira Avdića. To je čovjek koji je bivši sportista i ima sluha i zna koliko će to biti dobro. Dobili smo 30.000 od Kantona Sarajevo i to je cifra ozbiljna za pripreme, posebno za nas individualne sportiste. Kada se napravi cijeli krug ljudi koji žele pomoći, bit će nam lakše. Mi se ipak moramo boriti, praviti rezultate i vremena, ali i čekati sa druge strane da imamo što bolje uslove”, zaključio je na kraju obraćanja medijima najbolji bh. atletičar.

Pred Tukom je sada period oporavka od napora na Olimpijskim igrama, ali i rehabilitacija od povreda mišića i stopala. Ukoliko sve bude kako treba, bh. atletičar će nastaviti sa nastupima u okviru Dijamantske lige. VIDEO – N1, tekst/foto Klix



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno