Biznis

VIDEO: Zenicatrans – Od profitabilnog preduzeća do stečaja

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Stanje u državi – kroz nekadašnje gigante, kojih više nema: Zenicatransu je danas preduzeću u stečaju. Prodaja imovine jedina je preostala nada za stotinjak radnika da bi namirili zarađeno. A osim stečajnog, tu su i sudski te istražni postupci.

Od profitabilnog preduzeća preko nagomilanih dugova do stečaja. Jedina je to preostala linija na kojoj vozi Zenicatrans od kojeg je ostala samo pokretna i nepokretna imovina. Slika je to nekada jedinog preduzeća za obavljanje gradskog prijevoza koje ulazi u drugu godinu stečaja.

„U tom periodu vratili smo značajnu imovinu, to je poslovna zona Šljivik. Radi se o 10.500 m kvadratnih metara zemljišta. Ta imovina je procijenjena na pet miliona i 150 hiljada maraka. Ona je već predmet prodaje“, ističe Samir Sunulahpašić, stečajni upravnik JKP Zenicatrans prevoz putnika Zenica.

Prodaja imovine ovog preduzeća jedina je nada za radnike koji su još tu, a takvih je više od 150. U penziju, oni koji su stekli uslove, ne mogu sve dok ne budu izmirena dugovanja po osnovu zaostalih doprinosa.

„Očekujem ovu prodaju, pa da mi se uplate sredstva da bih mogao da idem u mirovinu“, kaže Nijaz Čančar, bivši radnik JKP Zenicatrans prevoz putnika Zenica .

Propuštene su prilike za oporavak javno komunalnog preduzeća, kao i one za privatizaciju koje im je svojevremeno nudila Gradska uprava. Kako sredstva od prodaje imovine neće pokriti dugovanja preduzeća od vlasti, očekuju konkretniju pomoć za zbrinjavanje radnika.

„Pozivam i gradsku vlast na čelu s gradonačelnikom Fuadom Kasumovićem da pomogne ovim radnicima. Poznato je da je Grad većinski vlasnik preduzeća“, navodi Sunulahpašić.

Posljednjih nekoliko godina Zenicatrans često je spominjan u javnosti. Počelo je s radničkim štrajkovima i blokadom autobuske stanice koja nije bila u funkciji duže od godinu. U međuvremenu proglašen stečaj, radnici pušteni niz vodu, a objekat stanice i nekadašnje linije „pali“ u ruke privatnim licima. U predmetu „Zenicatrans“ i akciji SIPA-e 1. decembra prošle godine “pao“ je i zenički gradonačelnik Fuad Kasumović sa još 10 osoba.

„O procesu tom neću ‘a’ reći. Fuad Kasumović, vaš gradonačelnik, budite sigurni moralna je vertikala za ove, nit sam kad bio u kriminalu nit imam namjeru biti“, poručio je Kasumović.
Međutim, istražni organi ne misle tako. Iako su propustili istražiti ranije navode o kriminalnim aktivnostima u ovom preduzeću, trenutno vode istragu u navedenom predmetu.

„Informacije o predmetu „Zenicatrans“ do donošenja konačne tužilačke odluke, a zbog zaštite donošenja iste ( član 6. ZOSPI) ne dajemo. Predmet se nalazi u fazi istrage“, navode iz Kantonalnog tužilaštva ZDK-a.

Sumnje na koje su ukazivali nekadašnji radnici da je izuzimanje objekta autobuske stanice iz imovine ovog preduzeća izvršeno na nezakonit način, te da je upravo taj potez kumovao sunovratu Zenicatransa bile su povod za formiranje predmeta „Zenicatrans“. Iste sumnje bile su okidač da stečajna uprava pokrene sudski postupak za vraćanje autobuske stanice. Epilog iz sudskih klupa i istražnih radnji ovisi isključivo od ažurnosti pravosudnih institucija, a radnicima ako dožive, bit će tek samo satisfakcija za sindikalnu borbu. federalna.baStrogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno