Posuđeno

Video: Zenica- turistička razglednica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zeničko polje, kojim dominira rijeka Bosna, a koje je ograničeno sjevernom Vrandučkom i južnom Lašvanskom sutjeskom, zauzima centralni geografski položaj u Bosni i Hercegovini. Grad Zenica se nalazi u centru ovog polja, neodoljivo asocirajući na dragocjeni epicentar čula vida – zjenicu, po kojoj je, po jednom predanju ovaj grad i dobio ime. Sa svojom prosječnom nadmorskom visinom od oko 350 m, brdovitim masivima i tri rijeke, od kojih je najveća rijeka Bosna, Zenica ima fantastične prirodne odlike za ugodan život njenih stanovnika.

Historija kaže da je još u doba neolita ovaj kraj bio naseljen. U zeničkoj kotlini živjeli su Iliri, a kasnije su na ovom tlu bili naseljeni Rimljani, koji su na mjestu današnje Zenice formirali municipij Bistua Nuova. U historiografiji se posebno spominje 8. april 1203.godine, kada se znameniti bosanski vladar Kulin ban, na Saboru sa starješinama bosanskih krstjana, na Bilinom polju, u ime svojih 10.000 kršćana odrekao bogumilstva i tim državničkim potezom izbjegao krstaški pohod protiv Bosne. Zenica je grad sa najviše industrije u centralnoj Bosni, te je politički, administrativni i kulturni centar Zeničko – dobojskog kantona. Zenica je mnogo više od nametljivih betonskih blokova koje dominiraju cjelokupnim imidžom grada.

Prije rata, za vrijeme Titove Jugoslavije, Zenica je uglavnom bila poznata po masovnoj proizvodnji čelika, te znatnoj izgradnji stambenih naselja unutar grada kako bi se odgovorilo potrebama stanovanja rastuće rudarske zajednice. Ako zanemarimo sloj betonskih visokih zdanja ostaje nam stara Zenica i njeno istinsko srce-osebujni centar sa džamijama pravoslavnim i katoličkim crkvama, te jevrejskom sinagogom. Najpopularnije izletište Zeničana i mnogih posjetilaca Zenice je izletište Bistričak, sa uređenim prostorom za odmor i rekreaciju, koje je oko 25 km udaljeno od Zenice magistralnim putem u pravcu Doboja do naselja Nemila (20 km) i lokalnim putem uz Bistrički potok (5 km).

U neposrednoj blizini grada, na 1024 metra nadmorske visine, nalazi se rekreativno – turistički centar Smetovi sa uređenim izletištem, skijaškim stazama i restoranom. Na Smetovima djeluje i Klub ekstremnih sportova SCORPIO koji organizuje škole skijanja, paraglajdinga, jahanja i brdskog biciklizma. Poslije rata Zenica napreduje i postepeno se rješava etikete sivog, radničkog grada, te postaje istinski sportski centar čitave Bosne i Hercegovine. Danas, Zenica je moderan grad koji je uspio sačuvati mnoge kulturno – historijske spomenike. U samom centru grada nalazi se kultivirana oaza zelenila i omiljeno okupljalište Zeničana Kamberovića polje, na kojem se nalaze atletski stadion, teniski tereni, tereni za odbojku i nogomet, a u neposrednoj blizini je i moderni šoping centar.

 Radiosarajevo.ba

[iframe width=”720″ height=”405″ src=”https://www.youtube.com/embed/nuUlSxwIWnI?rel=0&showinfo=0″ frameborder=”0″ allowfullscreen]


Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno