Zenica

Video: Zenica se od smoga ne vidi

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zenica je jedan od najzagađenijih gradova na Balkanu. Građani smatraju da je najveći krivac za industrijsko zagađenje ArcelorMittal, međunarodna korporacija u čijem vlasništvu se nalaze zenička koksara, čeličana, valjaonica i druga postrojenja. No zrak zagađuje i veliki broj automobila, te domaćinstava jer u ovom gradu još nije u potpunosti riješen problem grijanja. Eko aktivisti su zbog svega pokrenuli tužbe protiv nadležnih. Smatraju da bi prije svega industrijski zagađivači trebali uložiti mnogo više u postrojenja za prečišćavanje zraka.

Zenica se ne vidi od guste magle i dima iz fabrika. Visoki fabrički dimnjaci svako pola sata ispuštaju vodenu paru punu nezdravih čestica. Najgore je Zeničanima, čije su kuće u blizini fabrike. Smail Silić svakodnevno čisti dvorište i prozore od krpnih čestica koje dolaze iz fabričkih dimnjaka.

“Sve što ima na toj koksari krupnijih čestica to je u vodenoj pari. Ta para, nakon što bude puštena iz dimnjaka koksare dolazi direktno nama i sve krupne čestice padaju nama. Stvarno, ovo je katastrofa. Ja sam u trećoj etapi života i meni kako bude, ali brinem se za djecu koja ovdje rastu”, priča Smail.

Fabrike nisu jedini zagađivači zraka u Zenici. Tu su domaćinstva, ali i veliki broj automobila. Veće kazne natjerale bi, prije svega, velike zagađivače da u svoja postrojenja ugrade prijeko potrebne filtere.

“Zašto do sada nisu realizovani projekti, ja lično mislim da ima tu io zakonskih odredbi, kada su u pitanju kazne. Kazne su bile vrlo male i upravo sada je u toku izrada novog Zakona o praćenju stanja okoliša, gdje mi insistiramo, da se ne samo za Arcelor Mittal, već i za ostale zagađivače povećaju te kazne.Vjerovatno, te kazne bi onda i uslovile da se brže realizuju ti projekti. S druge strane, minus je i to što Grad Zenica, ali inače svi gradovi, njih nema u tim zakonima. Nadležnosti su vrlo male. Grad Zenica je u tom smislu bio prisiljen jedino da vrši pritisak na Arcelor Mittal i da vrši pritisak na više institucije, kanton ili federalne institucije”, objašnjava predsjednik Komisije za praćenje stanja okoliša Općine Zenica, Muhamed Pašić.

Zbog zagađenosti, grupa Zeničana je oblijepila ulice ovog grada plakatima sa natpisom “50 nijansi zraka”, pokušavajući i na taj način skrenuti pažnju na kvalitet zraka u Zenici. Dosta im je obećanja da će zrak biti kvalitetniji. Na plakatima se nalazi i tekst u kojem pozivaju sugrađane da prisustvuju skupu na kojem će biti podijeljeni ključevi “stanova” na Kupresu, prozivajući tako gradonačelnika Zenice, koji je jednom prilikom izjavio da svi oni koji hoće čist zrak, treba da idu na Kupres. Svoj glas protiv zagađenja digli su i studenti iz Zenice.

“Ne mislim da su vlasti uradile dovoljno. Ne želim da vjerujem da postoji nešto što je dovoljno I mislim da naše vlasti ne treba da stane na nekim granicama koje su kao eto zadovoljavajuće. Mi ne vidimo djelić plavog neba, očigledno vlast nije uradila ono što treba”, smatra predsjednik Unije studenata, Dino Tihić.

Prije mjesec Zeničani su, u organizaciji udruženja građana Eko forum Zenica, protestovali zbog stalnog zagađenja zraka, ali i tla i vode. Ovaj problem traje godinama, a općina i kasnije grad prebacivali su odgovornost na Zeničko-dobojski kanton. Potom je kanton odgovornost prebacio na nadležna tijela u Federaciji Bosne i Hercegovine, koja je odgovornost vraćala na lokalnu upravi, i tako sve u krug. Građani kao poslijednju nadu vide borbu nevladinih organizacija za čistiji zrak u Zenici.

„Tužba protiv pod broj jedan zagađivača za onečišćenje okoliša, zato što u Krivičnom zakonu FBiH imamo članove zakona koji to pokrivaju. Tužba protiv nadležnih, odgovornih institucija, koje su propustile da urade svoj dio posla, za krivično djelo-nepostupanje po službenoj dužnosti i zloupotrebi službenog položaja. Tu prvenstveno mislimo na federalnu inspekciju, na Federalno ministarstvo okoliša i turizma i na Grad Zenicu, tačnije Gradsku Upravu, koja je nabavila problematičan i nekvalitetan monitoring sistem i na taj način propušta da proglasi epizode uzbune, epizode povećanog zagađenja, kada se poduzimaju mjere i kada se mogu provoditi te kratkoročne mjere. Odgovorni su oni koji su trebali to da urade, a to su propustili“, tvrdi predsjednik udruženja Eko forum Zenica, Samir Lemeš.

A dok se čeka na ishod tužbe, crnog humora Zeničanima ne nedostaje.

“Situacija stvarno jeste ozbiljna, ali u najgoroj muci, Bosanci se uvijek šale. Za Zeničane kažu da kada odu na planinu, prvo odu malo na auspuh da se priviknu na čist zrak, jer im je to šok. Mi ovdje kažemo da domaćice u Zenici prašinu ne brišu krpom već magnetom”.

Selma Boračić, RFE

[iframe src=”http://slobodnaevropa.share.rferl.org/flashembed.aspx?t=vid&id=26813984&w=720&h=408&skin=embeded” scrolling=”no” frameborder=”0″ width=”720″ height=”408″]


Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno