Zenica

Pred Vladom protest radnika RMK Prometa

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zbog tri neisplaćene plaće, ali i opasnosti da njihova imovina bude predmet sudskog namirenja, 40 radnika zeničkog dioničkog društva RMK Promet organizirali su štrajk upozorenja. Od Vlade ZDK-a, koja je vlasnik 60% kapitala u ovom preduzeću, ali i zakupac najvećeg dijela ove zgrade, traže redovno izmirivanje obaveza po osnovu zakupa, ali i zaostalih obaveza iz ranijeg perioda.

Uposleni će od danas jednosatnim protestima pred, kako kažu, svojom zgradom svakodnevno podsjećati Vladu ZDK-a, suvlasnika preduzeća, ali najvećeg zakupca prostora u toj zgradi i najvećeg dužnika, na neizmirene obaveze od oko 1,1 milion maraka, zbog kojih im plaće kasne tri mjeseca.

Uz mjesečnu zakupninu od oko 55.000 maraka, u augustu ove godine Vlada se obavezala isplaćivati i dio obaveza iz ranijeg perioda. Međutim, uplate su izostale, a uz plaće dovedena je u pitanje i realizacija dogovora o vansudskom poravnanju koje je RMK Promet postigao s jednom italijanskom firmom nakon izgubljenog spora u vezi s obavezama nastalim ’90-ih godina, kada je RMK Promet uvozio mazut za potrebe nekadašnje Željezare Zenica.

“Presuda je postala pravoznažna i izvršna da bi bila priznata od našeg domaćeg suda i sad trenutno tereti firmu, mi smo uspjeli da iznos svedemo na granicu od nekih 477.000. Ukoliko RMK promet ne plati drugu ratu januarsku ratu sa 31. januarom, vansudska nagodba se raskida i stavlja se van snage i iznos se vraća na prvobitni puni iznos, na nekih milion i 800 hiljada maraka”, navodi Adis Čolaković, pravnik u RMK Prometu.

federalna.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno