Zenica

VIDEO: Zenica kroz objektiv- Radakovo

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U saradnji sa you tube kanalom Zenica kroz objektiv donosimo vam priče o mahalama, ulicama i dijelovima grada u Zenici.

Urbano naselje Radakovo, tačnije Novo Radakovo, nalazi se u jugoistočnom dijelu grada Zenice, a pruža se paralelno uz magistralni put M17 i padinama brda prema Perinom hanu, sa desne strane naselja nalaze se novogradnje, a lijevo zgrade izgrađene davnih šezdesetih godina.

Izgradnja naselja Novo Radakovo,je usljedilo kao nastavak realizovanog projekta izgradnje naselja Babina rijeka,ali ovaj put širenjem grada Zenice prema Sarajevu i poprimanju epiteta regionalnog i rejonskog centra , u kojem je zajedno sa naseljima Babina rijeka i Crkvice sve do Perina hana, do 2000. godine planirano da stanuje oko 50.000 stanovnika.

Prvi radovi na izgradnji modernog naselja u Radakovu započinju sredinom 1984 godine, gdje se započelo izgradnjom šest lamela sa ukupno 400 stanova, a prva useljenja u ove objekte je bilo početkom 1986. godine.

Najveći broj objekata je završen u jesen 1987. godine kada je i useljeno najviše stanova kojom prilikom je broj stanovnika narastao na oko 7.000, međutim izgradnja novih objekata je nastavljena i kasnije, a pored stambenih zgrada izgrađeni su poslovni objekti, urađene zelene površine i slično. Radakovo se širilo i nakon 1990. godine, a započeti su i radovi na susjednim naseljima u Klopču i Lukovom polju,od kojih su neki prekinuti 1992. godine, zbog ratnog stanja u Bosni i Hercegovini.

.„Na pravi put sam ti majko iziš`o“, rekao je u svojoj pjesmi Skender Kulenović, čije ime nosi osnovna škola u Radakovu sa područnom školom u naselju Klopče, za neke poznatija pod prijašnjim nazivom Zeničkog partizanskog odreda.Škola je osnovana 29.08.1978. godine i uspješno radi već dugi niz godina.

Iako jedna od mlađih škola na području općine Zenica, Osnovna škola „Skender Kulenović“ima čime da se pohvali. Zavidni rezultati ostvareni su na svim poljima odgojno-obrazovnog rada, posebno u oblasti matematike, stranih jezika, sporta, ekologije i građanske demokratije. Na takmičenjima iz pomenutih oblasti postizani su izvrsni rezultati na nivoima općine do Federacije Bosne i Hercegovine.

U naselju Radakovo nalazi se spomen obilježje prvoj civilnoj žrtvi na području Općine Zenica, u ratnom periodu 1992-1995., a to je djevojčica Matea Jurić. Mateu Jurić smrt je zadesila 17. maja 1992. godine u Radakovu, u toku pucnjave kod kasarne bivše JNA na Bilimišću.

Malena Matea, kćerka Drage i Slavice Jurić, rođena 29. jula 1990. godine , u trenutku pogibije imala je manje od dvije godine, život izgubila dok se vozila u autu sa svojim roditeljima,a tom je prilikom, u momentu kada su se vodili i pregovori za mirno iseljenje vojske, od zalutalih metaka ispaljenih iz kasarne bivše Jugoslovenske narodne armije na Bilmišću, ranjena i njena majka Slavica.

Jedni tvrde da je to bio zalutali metak, a drugi, da se na auto pucalo rafalnom paljbom iz neposredne blizine,međutim počinilac nikada nije otkriven niti procesuiran a istraga u vezi sa stradanjem Mateje Jurić je 2006. godine iz Kantonalnog tužilaštva Zenica prebačena u nadležnost Tužilaštva BiH.

Početkom 2019 godine završeni su radovi na rekonstrukciji gradskog trga  “Radakovo” kao prvim trgom u gradu, koji je uređen na način, da je onemogućen prolaz za dostavna vozila, vozila stanara i parkiranje vozila, popločavanjem i postavljanjem elektro-pneumatskih stubića, kao i fiksnih stubića u pasažima.

Gradski trg “Radakovo”, okružen je stambenim zgradama R3 i poslovnim prostorima koji se nalaze u neposrednoj blizini glavne saobraćajnic,a projektnu dokumentaciju na zahtjev Službe za ekologiju, komunalne i inspekcijske poslove uradilo je Javno preduzeće za prostorno planiranje i uređenje grada Zenica .



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno