Zenica

Radnici izdali sindikat: Rudnik Zenica postoji još samo na papiru

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

”Aktuelno stanje u Rudniku mrkog uglja Zenica je katastrofalno. Može se reći da se njegovo postojanje u ovom trenutku svodi na formalnost na papiru. Izgubljeno je sve, a JP Elektroprivreda BiH ne iskazuje u posljednja dva dana interes da se stanje u određenoj mjeri konsoliduje”, navedeno je u dopisu koji je Samostalni sindikat radnika rudnika Federacije BiH uputio Admiru Andeliji i Senadu Sarajliću, generalnom direktoru i pomoćniku generalnog direktora za zavisna i povezana društva JP Elektroprivreda BiH, Mensuru Hukiću, direktoru RMU Zenica, te sindikalnim organizacijama svih sedam rudnika Koncerna.

IZDAJA KOLEGA

Navedeno je da rukovodstvo RMU Zenica u ovom trenutku nema kapacitet da rukovodi i upravlja Rudnikom, da se to posebno odnosni na rukovođenje i upravljanje ljudskim resursima “jer nema pouzdanog pokazatelja da većina radnika pokazuje potreban nivo ozbiljnosti i odgovornosti prema aktuelnom stanju u RMU Zenica”. Naglašeno je da Sindikat zeničkog ugljenokopa nije uspio uraditi ono što je uz ogromne napore sindikata urađeno u ostalih šest rudnika uglja u sastavu Koncerna.

Zbog toga je Samostalni sindikat radnika rudnika FBiH zatražio reakciju na ovu situaciju, uz objašnjenje da je moguće isplatiti platu za maj i juni 2023. godine u skladu sa metodologijom obračuna plate koja je usaglašena između sindikata i JP EPBiH, te na taj način aktivirati proizvodno-tehnološki proces, nakon čega se treba analizirati kompletno stanje u RMU Zenica i utvrditi konačne odluke po pitanju statusa Rudnika.

– Ako nema kapaciteta za ovo što smo naveli, trebaju se obezbijediti svi potrebni uslovi za trajni prekid proizvodnje i zatvaranja rudnika u skladu sa važećim zakonskim propisima, poručili su iz SSSRFBiH.

Sinan Husić, predsjednik krovnog sindikata, rekao je da su “radnici RMU Zenica izdali Sindikat 26. juna”.

– Mi smo 13. juna, isključivo na bazi sindikalnih aktivnosti, obezbijedili Rudniku 8,5 miliona maraka i prevazišli složeno stanje. Trinaest dana kasnije, 26. juna, usaglašavali smo metodologiju obračuna plate za maj. Oko 14 sati tog dana izdejstvovali smo u dobroj mjeri prihvatljivo rješenje. Da smo očuvali kontinuitet proizvodnog procesa tog dana u toku druge i treće smjene, plata za maj po usaglašenoj metodologiji između Sindikata i uprave Elektroprivrede bila bi isplaćena 27. juna. Ne znam samo kako određene grupe uspiju zavesti ostale radnike. Ne mogu shvatiti da ljudi nisu svjesni stanja u kojem se nalazi preduzeće i nesigurnosti radnih mjesta koja imaju, rekao nam je Husić.

DRUGI VID BORBE

Grupa zeničkih rudara pred vikend je sišla u jamu Raspotočje, ali se još ne može govoriti o obnovi proizvodnje. Predsjednik Sindikata pogona Raspotočje Nedžad Duraković kazao je da se radi o ljudima koji su sišli u jamu kako bi odradili neophodne radove da bi “spasili jamu i učinili je sigurnom za rad kada se potpuno obnovi proizvodnja, ali i pokazali da se žele na neki drugi način boriti za svoja prava”.

Podsjetimo, komorati su drugi put u zadnji mjesec (26. juna, u 15 sati) stupili u radnički neposluh zbog kašnjenja u isplati plaće za maj, a koju su trebali dobiti najkasnije do 25. juna.

Autor: Mirza Dajić/oslobođenje.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno