Zenica

VIDEO: Zašto Zenica nema Interventnu kardiologiju?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

VIDEO: Zašto Zenica nema Interventnu kardiologiju? – Generacijski projekti za zdravstveni sustav Zenice i Zeničko-dobojskog kantona, zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa Grada Zenica i Kantonalne bolnice i dalje su na čekanju i mogli bi biti potpuno zaustavljeni.

Menadžment najveće zdravstvene ustanove u Zeničko-dobojskom kantonu, u više navrata pozvao je Gradsku upravu na razumijevanje u cilju rješavanja trenutačne situacije, koja može proizvesti nesagledive posljedice za buduću kvalitetu zdravstvene zaštite građana Zenice i tog kantona.

Zeničanin Elvelin Kubat nedavno je preživio životnu dramu. Nakon srčanog udara, zbog nemogućnosti adekvatnog tretmana u Zenici, hitno je prebačen u Sarajevo gdje mu je pružena odgovarajuća zdravstvena njega. Elvelin je kroz svoju dramu postao svjestan koliko bi za sve u Zenici i Zeničko-dobojskom kantonu značilo postojanje Interventne kardiologije, koja je i dalje na čekanju.

ELVELIN KUBAT, pacijent

Nakon povratka iz Sarajeva i sami ljekari u Zenici se slažu s tim da je jako bitan taj zlatni sat kako ga oni zovu. Znači vrijeme od momenta kad osjetite srčani udar do javljanja u bolnicu, same te intervencije, znači jako je bitno to vrijeme od javljanja doktoru do mogućnosti da se uradi taj zahvat

Projekti za koje su obezbijeđena sredstva, ukupne vrijednosti 41,5 miliona KM, dovedeni su u pitanje nakon što je Grad Zenica upisao vlasništvo nad zemljištem u krugu Kantonalne bolnice Zenica, a nakon toga Kantonalni sud takvo rješenje poništio i vratio na ponovno odlučivanje, čime je onemogućeno provođenje daljnjih procedura na njihovoj implementaciji, posebno onog od životnog značaja, projekta Interventne kardiologije.

RASIM SKOMORAC, direktor Kantonalne bolnice Zenica

Dnevno se šalje 2-3 pacijenta. U Sarajevu se ne mogu apsorbovati svi pacijenti koji bi trebalo da dobiju što je prije moguće pomoć, moraju se staviti na čekanje, a niko im ne garantuje da neće doći u međuvremenu do akutizacije problema i da neće opet imati potrebu za hitnom intervencijom, ali nažalost u ovakvim slučajevima ne možemo drugčije napraviti.

Iz Gradske uprave Zenica u nekoliko javnih istupa su poručili da su zemljište, za koje tek treba da se utvrdi konačno pravo vlasništva, spremni ustupiti Kantonalnoj bolnici Zenica uz pismenu potvrdu Vlade Zeničkodobojskog kantona da će izdvojiti 6 miliona maraka za neke od projekata na području Zenice.

FUAD KASUMOVIĆ, gradonačelnik Grada Zenica

Mi imamo samo javni interes građana Zenice da su objekti i zemljište građana Zenice i tražimo simbolično nešto da naprave u ovom gradu, ovo je sjedište tog kantona. I šta je najbitnije, kantoni nisu ni postojali kada su građani Zenice kupovali zemljište i pravili zgrada.

Politička nadmudrivanja na projektima od životnog značaja za građane mogla bi značiti gubitak kreditora i partnera zbog čega bi u konačnici jedini gubitnici bili građani Zenice i Zeničko-dobojskog kantona. Oni koji odlučuju trebali bi se zamisliti koliko građana nije imalo sreću kao naš sagovornik s početka ove priče, a mogli su biti spašeni unutar tzv „zlatnog sata“.

Izvor: BHRT



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno